2016. nov 09.

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

írta: Tanczer Viki
Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A kicsi gyerekeknél elég nehézkes tud lenni a fogak ápolása. Sok könyörgéssel, türelemjátékkal jár a napi tisztálkodás és pár évbe beletelik, mire a csimota megtanulja egymaga kezelni a fogkefét és a fogkrémet. Viszont annál izgalmasabb lesz a fogváltás időszaka, mikor mindenféle tündérek és más élőlények keresik fel a gyerekeket, mikor kiesnek az első tejfogak. Ennek kapcsán utazgatunk kicsit a nagyvilágban. Egy korábbi poszt Dél-Afrikáról szólt, itt már felbukkant egyszer a fogegér. De lássuk, ki mindenki érintett még ebben a „fogat zsebpénzért” bizniszben.

1. Az USA és az angolszász országokban jellemzően a fogtündér bonyolítja le a tranzakciót. Mindez elég egyszerűen zajlik: kiesik a fog, azt be kell tenni a párna alá és el kell menni aludni. Az eladó oldaláról ennyi a teljesítendő feladat. A többi pedig a fogtündér dolga, az éjszaka során valamikor megérkezik és kifizeti a fogért járó fájdalomdíjat. Az utóbbi években az átlag 3,70 USD/fog.

37_fogtunder.jpg

2. Spanyolország és a hispán kultúrkörhöz tartozó országokban (pl. Mexico, Peru, Chile, Argentína és Kolumbia) Ratocinto Perez, alias Raton Perez, alias El Raton de Los Dientes, alias Perez egér mozgatja a fogbiznisz szálait. Ő az, aki a fogakat gyűjti. Kollégájához, a fogtündérhez hasonlóan ő is a párnák alatt keresi a fogakat, de ő általában barterben utazik, így nem feltétlenül pénzt ad érte, hanem kisebb ajándékot. Állítólag Argentínában a gyerekek egy pohár vízbe teszik a fogat, így Perez egérnek a vizet is ki kell inni. Így kaparintja meg a fogat és a pohárba teszi az ajándékot.

3. Dél-Afrikában hasonlóképpen zajlik a folyamat, annyi különbséggel, hogy a kiesett tejfogat nem a párna alá teszik, hanem a papucsba.

4. India, Kína, Japán, Korea és Vietnam szintén az egér vonalon mozog, de itt a gyerekek aktívan közreműködnek. Ezekben az országokban ugyanis nem eldugják a fogakat, hanem dobálják a gyerekek. Az alsó fogakat feldobják a tetőre, a felső fogakat pedig a földre, vagy lejjebb. A lényeg ebben az, hogy így az új fog a régi irányába nő majd. De ez még nem minden, mert a dobás pillanatában a gyerekek elkiáltják magukat, hogy olyan foguk legyen mint az egérnek. No, persze nem két szép, kiálló első fogat kívánnak maguknak, hanem olyan fogat, ami folyamatosan nő. Így szinte biztosítva van, hogy az elveszett fog helyére új nő majd. Ezekben az országokban így pénz és fog nem cserél gazdát, de elmondhatjuk, hogy a „fogat fogért” elv az irányadó.

5. Irak, Jordánia és Egyiptom szintén a fogdobásban hisz. Itt a gyerekek egyszerűen az ég felé dobják a kihullott fogat. Állítólag a fogfeldobás hagyománya a 13. századra vezethető vissza.

37_fogtunder2.jpg

6. Mongólia vidékén egy másik állaté, nevezetesen a kutyáké a főszerep. A kiesett fogat zsírba teszik, és megetetik a kutyákkal. (Ezt otthon azért inkább senki ne próbálja ki!) Így a maradandó fogak olyan erősek lesznek, mint a kutyáké. Ha nincs kutya a közelben, akkor pedig egy fa is megteszi. A fa tövébe elültetett tejfog ugyanis nagyon erős foggyökereket ad az ültetőnek.

7. A francia kultúrkör következik: Franciaország, Belgium, Luxemburg, Svájc, Marokko és Algéria, egy kissé következetlen egérrel. Ez a „La Bonne Petite Souris” névre hallgató rágcsáló ugyanis a párna alatt fogja keresni a tejfogat, de a pénz mellé néha édességet is tesz. Ki tudja, milyen megfontolásból.

8. Vannak aztán kevert megoldások is, mert például a kanadai Quebec vidékén, ahol az angol és a francia is hivatalos nyelv, a fogegér és a fogtündér karöltve végzik a dolgukat.

9. Végül említsük meg El Salvadort, ahol egy kisnyúl ad aprópénzt a párna alatt talált tejfogért cserébe.

 A dologban továbbá az az érdekes, hogy az infláció a fogtündért és a fogegeret sem kímélte az elmúlt évtizedekben.

Egy gazdasági blog írója informális felmérést készített és kiderült , hogy az 1940-es években 10 centet adtak az USA-ban egy fogért, az ’50-es években 25 centet. Kennedy idején már 50 centnél járt a tarifa, a ’70-es és ’80-as években pedig már 1 dollárnál. Az 1990-es és a 2000-es években pedig 5 és 10 dollár között fizet egy fog, attól függően, melyikről van szó. Jellemzően az első kieső darabbal lehet a legnagyobbat kaszálni.

És most tessék mosolyogni! :)

 

37_janikovszky.jpg 

 Források és képek: colettesymanowitz.com, mentalfloss.com, chicagonow.com, usatoday.com, momitforward.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

A lányos fiúk országa: Számoa

Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

Gyereknap Németországban

Gyereknap a Himalájában

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

Gyereknap (volt) az ellentétek országában

Nem kell megenni a polipot. Mellesleg más állatot se.

Könyvajánló – Robert Merle: A Gyermekkirály

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

fogzás fogtündér Amerika Afrika Ázsia fogegér