2018. ápr 21.

Rólunk / Über uns / About

írta: Tanczer Viki
Rólunk / Über uns / About

Kíváncsi ember vagy és szeretsz utazni? Szülő is vagy, így utaznál, de gyerek(ek)kel még sem annyira egyszerű? Nyitott ember vagy, ezért keresed az új impulzusokat, hogy általuk épülj és szépülj? Ha feltöltődtél új élményekkel, szívesen térsz haza és egészíted ki velük a megszokott otthon melegét?

Ha így áll a dolog, szívesen elröptetünk a világ különféle országaiba.

Bemutatjuk az ottani családok és gyerekek életét, hogy szórakozzunk a különbségeken. Felfedezzük, hogy bárhol is legyünk úton a világban, a szülőséget a maga módján mindenki jól akarja csinálni. Elgondolkodhatunk azon, hogy ha elutazik az ember, és megtapasztal sok mindent, akkor kezdi el igazán értékelni azt, amije van.

67.jpg

A nevem Tanczer Viki, egy gyermek édesanyja vagyok és több mint 10 éve élek külföldön. A „Gyerekek a Föld körül” című blogot 2016-ban indítottam, miután egy baba-mama klubban más külföldi anyukákkal találkoztam. Épp a hozzátáplálás időszakát éltük mindannyian és meglepődve tapasztaltam, hogy egy kolumbiai anyuka babos rizst adott a gyermekének, egy olasz anyuka pedig parmezánnal ízesítette a baba ételeit. Ez volt a szikra, ami kipattintotta az ötletet a bloghoz, ami mára egy nemzetközi gyerek-szülő-család bloggá fejlődött.

 Az írások több céllal születnek:

 "Elmegyek világgá, mindjárt jövök."

Ezt jómagam mondtam két évesen anyukámnak, mikor egy nap kiszöktem a lépcsőházba és ő azt tudakolta, hogy hová indultam. Végülis szórakozni mentem, felfedezni, kirándulni.

Ezt csináljuk ebben a blogban is, hiszen „a változatosság gyönyörködtet” és kreatívabbá, lelkileg gazdagabbá válunk, ha új dolgokkal ismerkedünk. Aki a sokszínűséget megtapasztalja, jobban kötődik a saját közösségéhez is, mert büszke lesz arra, hogy ki ő, honnan jött, és ő is könnyebben el tud fogadni másokat. A gyerekek élete egyaránt kerekebbé válhat, mert jobban értik majd a világot, és biztonságosabban érzik benne magukat a maguk különcségeivel és különbözőségeivel.

"Mindenhol jó, de a legjobb otthon."

A nemzetköziség menő dolog, de a hagyományőrzés is az. Egy utazás után az ember felismeri, hogy mennyire jó hazatérni, hogy mennyire jó az állandóság, a stabil környezet. Akkor kezd el örülni igazán a saját ágyának, a házi kosztnak stb.

Kíváncsiságra buzdítunk szülőket és gyermekeket azáltal, hogy megmutatjuk, hogy hogyan élnek a családok a világ minden táján. Ezáltal átértékelhetjük az anyagiakat, a család boldogságát, a céljainkat vagy épp azt is, hogy mire van szüksége egy gyereknek vagy egy szülőnek igazán.

"Jó az anya, jót akar" - Meg az apa is

Mikor az első gyermekünket vártuk egy szülésznő azt mondta a felkészítő tanfolyamon, hogy „egy gyermek megszületése olyan nagy csoda és gyönyörűség, hogy az előtt a legnagyobb macsó is letérdel”. És valóban, onnantól kezdve a kisgyerek az első, és a „gyerekezést” mindenki jól akarja csinálni. De vajon van-e tökéletes módszer? A válasz: nincs.

Mindenki a maga kultúrája, tudása, családtörténete, módszerei stb. szerint igyekszik tenni a dolgát szülőként. Ezt azért érdemes szem előtt tartani, mert így fellélegezhetnek az anyukák és apukák: nincs egyetlen jó tanács, termék, játék, popsi krém, vagy bármi, ami minden családban ugyanolyan jól beválik. Sokféleképpen nőnek fel a gyerekek a világban, sokféle tipp, trükk, megoldás létezik, lehet szülőként is egymástól tanulni, tanácsadó könyveket és a netet böngészni, de a legfontosabb, hogy figyelmet szenteljünk a gyerekeknek és aszerint válasszunk és döntsünk lehetőleg jól.

Mindez miért jó?

Mert a világ sokszínűségének ismerete kreatívvá, ötletgazdaggá és nyitottá tesz, segít gondolkodni, közösségeket összekovácsolni, önbizalmat megerősíteni, mások és a magunk meggyőződését, hagyományát, világlátását respektálni.

Továbbá nekünk tetszik minden, ami „fair”, ami „slow”, ami „zöld”, „organikus” és „fenntartható”, legyen szó termékekről, szolgáltatásokról, vagy kapcsolatokról és együttműködésről. Támogatjuk a gyerekekkel szembeni etikus és felelős magatartást szorgalmazó kezdeményezéseket, a kultúrát, a tanulást és az ahhoz való jogot.

 

Amik nem vagyunk, és amit nem csinálunk:

Nem vagyunk szenzációhajhászok, ezért sem a blogon, sem a közösségi média oldalainkon nem fogsz találni olyan hivatkozásokat vagy bejegyzéseket, mely szenvedő, rossz sorban élő gyerekeket vagy családokat mutat be csak azért, hogy több legyen a lájk. Sajnos a világ nem tökéletes, ezért biztos ilyen témákról is esik szó, de a fő cél ezzel az ismeretterjesztés, nem pedig az, hogy a blog olvasottságának jó legyen.

Nem vagyunk felületesek, ezért igyekszünk alaposan körbejárni és kikutatni a témákat. Emiatt lehet, hogy némely poszt hosszabbra sikeredik egy picivel. Igyekszünk kellemesen olvashatóvá tenni az írásokat kiemelésekkel, így akinek kevesebb ideje van, az is sok mindent megtudhat. De van egy tippünk is: "slow down!", vagyis "lassíts!", ha nálunk olvasgatsz, a világ úgyis épp eléggé pörög. Itt nyugodtan hátradőlhetsz!

Nem vagyunk tanácsadó oldal, ezért nem javaslunk kipróbálásra nevelési/etetési stb. módszereket sem, lévén nem vagyunk ilyen téren szakértők. Az olvasottakat mindenki a maga felelősségére adja/használja tovább.

 

Kellemes olvasgatást kívánunk mindenkinek!

Szólj hozzá

Rólunk About Über uns