2017. máj 01.

Kérdezz-felelek Hollandiáról – INTERJÚ 2. rész

írta: Tanczer Viki
Kérdezz-felelek Hollandiáról – INTERJÚ 2. rész

Hollandiai kalandozásaink lezárásaképpen jöjjön a múltkor elkezdett interjú második része.

Az első részben már sok mindenről képet kaptunk, hogy mi mindenben különbözik egy hollandiai nemzetközi iskola élete egy magyar iskoláétól. A folytatást ifjabb válaszadónk beszámolójával kezdjük arról, hogy hogyan látja ő ezeket a különbségeket, majd elkanyarodunk a hétköznapibb, iskolán kívüli témák felé is.

- Mesélj, kérlek, a sulidról.

- Ez az iskola a delfti egyetem területén van és az egyetem és a suli között az az egyik kapcsolat, hogy az egyetemen van egy olyan kar, ahol játékokat terveznek és be szoktak minket hívni, hogy teszteljük a játékokat, meg mi is készítsük el a saját játékainkat.

- Miben más az ottani iskolád?

- Abban, hogy itt mindenhonnan vannak az egész világról, például csak az én osztályomban vannak Magyarországról, Ausztriából, Venezuelából, Kolumbiából, Örményországból, Chiléből, Hollandiából, meg még nagyon sok más helyről.

- Mennyiben más a tanulás itt?

- Hogy például itt nincsenek tankönyvek, a tanár szokott kiadni papírokat és azokra szoktunk írni.

- Mi az a „unit of inquiry” ?

- A unit of inquiry az az a téma, amit épp tanulunk, és azt hiszem, hat hétig akörül szoktunk feladatokat csinálni.

- Milyen feladatokat például?

- Például szoktunk információt keresni a számítógépeken és könyvekben arról, amiről szól a témakör. Mindig azt szoktuk csinálni, hogy az elején csinálunk posztereket, hogy „Amit tudok”, „Amit tudni szeretnék” és „Amit már tudok” vagy „Megtudtam...”, és akkor az elején mindig megcsináljuk a „Tudok”, meg a „Tudni szeretnék” részeket, és kutatás közben, ha tanulunk valami újat, azt is felírjuk. Az elején szoktunk mindig a könyvekben kutatn

- Tehát elvégzitek ezt a kutatást és mi történik aztán? Mit kell kezdeni azzal az információval, amit találtatok?

- Általában szoktunk PowerPoint prezentációt készíteni róla és utána vagy az egész sulinak, vagy csak az osztálynak előadjuk.

- Milyen tantárgyaitok vannak?

- Matematika, unit of inquiry, helyesírás, olvasás, énekóra, tesi óra.

- Mi az az „Assembly”?

- Az Assembly az minden csütörtökön van, az egész suli összegyűlik az egyik teremben és szoktunk énekelni, meg beszélgetni a suliról, hogy mi történik, meg néha ott szoktuk prezentálni a PowerPoint-okat.

- Vannak iskolai kirándulások is? Hova szoktatok még menni az egyetemen kívül?

- Például mi már voltunk a delfti templomokban a „Vallások” témakörökhöz kapcsolódóan.

- Mi az, amit a legjobban szeretsz a suliban?

- Én a legjobban a szüneteket szeretem, meg a matekórákat, mert nagyon szeretem a matekot, meg sokat tudok róla. A szünetet meg azért szeretem, mert akkor szoktam játszani.

 

A játékok teszteléséről egy nagyon jó összefoglalót olvashatunk a Fedezd fel Hollandiát! blogon.

 

Mit esznek a gyerekek reggelire? Hogyan alakult a reggeli étkezés a kiköltözés után?

Nálunk minden reggel meleg zabkásával indul a nap, általában banánnal vagy kakaóval ízesítve. A gyerekek hétvégén is követelik, de ezt bojkottálni szoktuk.

A gyerekek az iskolában ebédelnek? Mit kapnak ebédre?

Hollandiában a vacsora a főétkezés (hagyományosan este 6 körül), mert addigra általában az egész család otthon van, így az iskolában/munkahelyen ebédre szendvicset, salátát esznek, melyet otthonról visznek. A holland gyerekek közül sokan ebédelnek otthon (amíg kisebbek, az anyuka felveszi őket az iskolából, a nagyobbak pedig egyedül ugranak haza. Természetesen ez elsősorban azokban a családokban működik így, ahol az anyuka részmunkaidőben vagy otthon dolgozik.) A mi sulinkban mindenki maga viszi a tízórais és ebédes dobozát + kötelező vizet is csomagolni a gyerekeknek.

62_museum.jpg

Hogy alakul a délután? Vannak különórák, vagy más délutáni elfoglaltság?

A tanórák végeztével minden különóra fizetős. A mi sulinkban nagyon jó rendszer működik: a gyerekek 6 hetes turnusokban választhatnak különböző programok közül (művészeti szakkör, sakk, foci, dráma csoport, főzés, tánc stb.), így lehetőségük van többféle tevékenységet kipróbálni. A mieink heti egy órát vesznek részt ezen szakkörök valamelyikén, ezen kívül szombaton reggel mindketten úsznak, kéthetente a hágai magyar iskolába járnak, a fiunk pedig trombitán is játszik.

Az úszás egyébként itt „kötelezően ajánlott” (régen be volt építve az iskolai órarendbe, de ezt sajnos már megszüntették), hiszen Hollandiát behálózzák a csatornák. Az úszóprogram ennek megfelelően elég komoly, a három diploma (A,B,C) megszerzése során az alapvető úszásnemek elsajátításán felül ruhában-cipőben, víz alatt is kell úszni, illetve például azt is gyakorolják a gyerekek, hogyan érkezzenek úgy a vízbe, hogy ne merüljenek alá. Ez akkor hasznos, ha szennyezett vízbe pottyannak. A holland iskolákban ezen kívül a biciklis közlekedés szabályait is oktatják, a gyerekek ebből is gyakorlati vizsgát tesznek.

62_dutch-swimming-diplomas.jpg

Ha az ember ingyen szeretne tartalmas programot szervezni a gyerekeknek, azt is bármikor megteheti: fantasztikusak a holland könyvtárak és múzeumok, és híresek gyerekbarát szemléletükről. A holland lakcímmel rendelkezők Múzeumkártyát vásárolhatnak, mellyel az éves díj fejében az összes múzeum ingyenesen látogatható. Nagyon sok a szabadtéri programlehetőség is: sok a játszótér, foci- és kosárpálya, valamint mindenhol (a nagyvárosokban is) megtalálhatók a népszerű állatsimogatók (minifarmok). Ahol a közelben mezőgazdasági területek vannak, a gyerekek térítésmentesen feliratkozhatnak kertészkedni.

62_pablo.jpg

Mennyit tévézhetnek, számítógépezhetnek a gyerekek egy nap?

Ez teljesen családfüggő, nekünk például nincs tévénk, de számítógépen napi két mesét nézhetnek a gyerekek, illetve hétvégente szoktunk együtt egész estés családi filmeket, ismeretterjesztő filmeket is nézni. A fiunk ezen kívül, ha kéri, naponta maximum 1 órát számítógépezhet, de a programok, olvasás, kinti játék után erre nem mindig marad idő/van igény.

Hogyan néznek ki a hétvégék?

A szombat reggeli fix program jelenleg az úszás, utána kéthetente irány a magyar iskola, itt délután 1-ig vannak. Vasárnap nincs órára kelés, addig alszunk, ameddig akarunk! A gyerekek természetesen ilyenkor ébrednek korán, maguktól. De rendesek, mert néha azért hagynak bennünket tovább aludni. A hétvége hátralevő része alapvetően a családi programoké: biciklizünk, elutazunk más városokba, piacra megyünk, vagy összejövünk az ismerős családokkal.

Mik a tipikus bébiételek, amiket a gyerekek először ehetnek?

Nem tudom, a holland hozzátáplálás hogyan zajlik, mi a magyar rendszert követtük, hiszen itt minden kapható, ami otthon.

Milyen játékokat játszanak, mit barkácsolnak/hajtogatnak/festenek ott a gyerekek?

Nem tudok speciális játékokról, de a játékboltokban nagy a kínálat mindenféle kézműves eszközből.

A múzeumok remek kézműves programokat kínálnak: a gyerekek építettek már hulladékból házat, készítettek (ugyancsak hulladékból és termésekből) állatokat, a hágai Gemeente Museumban  pedig például működik 1 órás gyerekmegőrző, ahol festhetnek, alkothatnak a gyerekek, amíg a szülők a kortárs művészeti alkotásokat csodálják.

starry_night.jpg

Milyen jeleket kapnak a gyerekek az oviban?

Amíg nem tudnak olvasni, a fogas mellett a fényképük található, később pedig a nevük.

Hogy zajlik az óvodai beszoktatás?

Nem volt részünk benne, de amennyire tudom, a magyarhoz hasonlóan, a fokozatosság elvére épülve.

Oltások, szoptatás, altatás, etetés – vannak eltérések az itteni szokásokhoz képest?

Az oltási rend nagyon hasonló a magyarhoz, és néhány olyan oltást is tartalmaz (ingyenesen), melyekért Magyarországon fizetni kell. A többi dolog teljesen családfüggő, bár itt is működik a védőnői rendszerhez hasonló állami szolgáltatás, ahol tanácsot, iránymutatást lehet kérni. És elvégzik a rendszeres szűrővizsgálatokat is.

Hogyan kell bánni dolgokkal/mit kell tenni, ha... – milyen országspecifikus dolgokat kell megtanulni az ottani gyerekeknek?

Az úszást és a kerékpározás már említettük. Valamint korábban nevelnek önállóságra, mint Magyarországon.

 

 

Források és képek: isdelft.org, fedezdfelhollandiat.blog.hu, kiwidutch.wordpress.com, artful-kids.tumblr.com, marleenstoker.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Kapcsolódó cikk és blog:

Halló-halló, Hollandia? - INTERJÚ

Fedezd fel Hollandiát!

Szeretné, ha öné lenne világ legboldogabb gyereke? Akkor nevelje holland módra!

Új ovi, új iskola, Új-Zéland - INTERJÚ

 

Tovább a Föld körül:

A világ 11 legszebb óvodája

Hogyan nőnek fel a gyerekek a manók országában?

Bekukkantunk a Cook-szigetekre

„Szőkék legelébb, aztán feketék” – Utazás a Salamon-szigetekre

A lányos fiúk országa: Számoa

Farsangi utazás a Húsvét-szigetre

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

kultúra étel úszás szabadidő múzeum iskola étkezés Hollandia