2016. ápr 05.

Gyereknap Palesztinában

írta: Tanczer Viki
Gyereknap Palesztinában

Április 5-én Palesztinában van gyereknap. Hip-hip-hurrá oda is!!!

Nehéz szívvel áll neki az ember posztot írni olyan gyerekekről, akik háború sújtotta övezetben születnek és nevelkednek. Alig kell megkapargatni a téma felületét, máris zúdul az emberre az információ megszomorított, megnyomorított gyereksorsokról.

Tizenéves gyerekekről, akik már nem is emlékeznek, hányszor szagoltak eddig könnygázt, vagy lazának akarnak látszani és alig akarják bevallani, mennyire félnek, ha katonák dúlják fel otthonaikat. Olyan gyerekekről, akik pl. építészek akarnak lenni mint a háborúban elvesztett szüleik, hogy másoknak tudjanak segíteni újraépíteni a lebombázott házukat. Akik nem tudnak felszabadultan játszani és pszichológiai segítségre szorulnak, hogy vissza tudjanak térni az iskolába.

15_palesztina.jpg

Az UNICEF közlése szerint csak a gyermekek pszichológiai segítéséhez 4,5 millió USD-ra lenne szükség és több mint 12 millióra, hogy ellátásukat biztosítsák és egy átfogó programot tudjanak bevezetni számukra egy olyan országban, ahol a lakosság majdnem fele 14 éven alatti. Mindezt azért, hogy a már második generációs háborús trauma csak a múltat és a jelent hassa át - hogy a jövő már tisztább lappal következzen el ezen gyerekek számára.

Tudom, nem túl sokat jelent, hogy én kényelmesen, a laptop mögött ülve üdvözletemet küldöm az ottani gyerekeknek... De akkor is: ÜDVÖZLET, KEDVES PALESZTIN GYEREKEK! :) Remélem, a kedves olvasó meg érteni fogja, hogy „itt az író azt akarta mondani, hogy...”

 

Forrás és kép: wikipedia, theguardian.com, unicef.org

 

 Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

 

További érdekes cikkek:

Gyereknap az elkényeztetett és egyke gyerekek földjén

Olvass és (sz)épülj! - Már nálunk is tudsz könyveket vásárolni!

„Lázadó hangulatban voltam. Piros zoknit húztam.”(Adrian Mole) – Avagy az angol iskolai egyenruhákról

Fogzás a Föld körül

„Csavard fel a szőnyeget!” - Szobatisztaságra nevelés különféle kultúrákban

Az evőpálcika használata – Mikor és hogyan tanulják meg az ázsiai gyerekek az evőpálcika használatát?

Kisbaba fürdetés francia módra - Sonia Rochel újszülött gondozó által

„Nem úgy fürdik mint a cica...” - Fürdetés a Föld körül

Szólj hozzá

háború gyermeknap Palesztina