2018. júl 30.

5 évesen lett a világ legfiatalabb anyukája

írta: Tanczer Viki
5 évesen lett a világ legfiatalabb anyukája

Lina Medina különleges története

Ha azt halljuk, „az egyik kicsi, a másik pici” általában arra gondolunk, hogy valaki nagyon kicsi korkülönbséggel szül gyermekeket. Arra már kevésbé, hogy ezt a mondást bizonyos esetben anya és gyermeke viszonylatban is értelmezhetjük.

Az anyaságnak nagyon sokféle arca van, sokféleképpen alakulhat egy nő sorsa, hogy hogyan, mikor, életének melyik szakaszában, miért válik édesanyává. De vannak olyan történetek, amitől teljesen ledöbben az ember.

Így esett, mikor először olvastam Lina Medina nem mindennapi esetét is.

A nyolcvanas éveiben járó hölgy még ma is a perui fővárosban él, és bár élete folyamán a legnevesebb hírügynökségek akartak vele interjút készíteni valamint filmszerződést is ajánlottak neki a történetéért cserébe, ő inkább a hétköznapi életet választotta.

Miért különleges ő? Azért, mert 1939-ben ő lett a világ legfiatalabb anyukája mindössze öt (!) évesen.

Az orvosilag is igazolt világrekordról csak részleteket lehet találni, mert annak idején a család csak keveset volt hajlandó elárulni a kislány várandóságáról a személyiségi jogok miatt. Később pedig a hölgy maga érezte úgy, hogy bár orvosi esetként több tanulmány is feltárja az ő terhességének és szülésének körülményeit, ő nem fog ebből pénzt és hírnevet csinálni.

Amit az elérhető forrásokból meg lehet tudni, az az, hogy Lina Medina-nál valószínűleg egy hormonzavar eredményezte azt, hogy már 3 évesen menstruált. Önmagában ennyi nyilván nem elég egy terhességhez, és itt jön a képbe a történet szomorú szála, hogy minden bizonnyal Lina molesztálás áldozata lett.

A kislányt 5 évesen és 7 hónaposan vitték orvoshoz a szülei, mert azt vették észre, hogy hatalmasra duzzadt a hasa. Először daganatra gyanakodtak, de orvosa több másik szakemberrel is konzultálva megállapította, hogy a kislány a 7. hónapban van.

Lina így 1939-ben császármetszéssel adott életet 2,7 kg-os kisfiának, akit az orvosa után Gerardo-nak neveztek el. A műtét közben derült fény arra is, hogy a kislány a hormonális rendellenesség okán ekkorra már teljesen kifejlődőtt belső nemi szervekkel rendelkezett, és a korai fejlődés jelei csakhamar a melleken és a medencecsonton is észlelhetők voltak.

Az sosem derült ki, hogy ki lehetett a gyermek apja, egy darabig Lina apját vádolták abúzussal, de bizonyíték hiányában felmentették.

A kis Gerardo éveken keresztül azt hitte, hogy Lina a nővére. Tíz éves volt, mikor megtudta, hogy ő igazából az anyukája. Gerardo a hetvenes években, 40 évesen hunyt el, pár évvel az után, hogy megszületett Lina második gyermeke, Raúl.

Az internetet bejárják a Lina Medináról készült pocakos képek, melyeket itt a szerzői jogok miatt nem teszünk közzé. De itt egy illusztráció „kicsikről és picikről”, így is elképzelhető, hogy mennyire valószerűtlen lehetett Lina helyzete akkoriban.

fortepan_7345_ot_eves_gyerek_2.jpg

Fotó: Fortepan

További érdekességekért látogass el a Facebook-oldalunkra!

 

 

Szólj hozzá

szülés rekord anyaság gyermekanya Lina Medina