2017. ápr 10.

Szeretné, ha öné lenne világ legboldogabb gyereke? Akkor nevelje holland módra!

írta: Tanczer Viki
Szeretné, ha öné lenne világ legboldogabb gyereke? Akkor nevelje holland módra!

Mindenkinek az a vágya, hogy gyermeke boldog legyen. Van egy ország, ahol a tulipánmezők mellett a legfiatalabbak kedve is „csak úgy” virágba borul. Pár nappal Húsvét előtt hova is utazhatnánk máshova, mint Hollandiába. Indulunk is, azt se mondjuk, fapapucs!

A Telegraph cikke szerint az UNICEF 2013-as felméréséből az derül ki, hogy a holland gyerekek a legboldogabbak a világon. Majd 30 iparosodott ország fiataljait kérdezték meg olyan témákban, mint anyagi jólét, egészség és biztonság, oktatás, viselkedés és rizikófaktorok, valamint lakhatás és környezet. Hollandia minden pontban a csúcson végzett. A gyerekek 95%-a azt mondta magáról, hogy boldog, és mindezt több más kutatás is csak megerősíteni tudta. Érdekességképpen említjük meg azt is, hogy már a legkisebbek viselkedésében is kimutatható az elégedettség. Ebben az országban a csecsemők kevesebbet sírnak, könnyebb őket megnyugtatni, többet mosolyognak és nevetnek, mint pl. amerikai „kollégáik”. Pszichológusok a kulturális szokásokkal magyarázzák mindezt.

60_amsterdam-bikes.jpg

Lássuk akkor, mitől lesznek igazán boldogok itt a gyerekek! Hátha elleshetünk néhány tippet. :)

Az Independent cikke szerint a holland társadalom gyermekközpontúsága karöltve jár egyfajta szabadelvű neveléssel. A gyerekek nagyfokú szabadságot élvezve kísérletezhetnek, tapasztalhatnak, felfedezhetnek, miközben kevés felelősség hárul rájuk. Aggódhatnánk, hogy no de így csak elkényeztetnek egy egész generációt, de ez nem így van. A laza, békés, kiegyensúlyozott családi hangulatba könnyebben illeszkednek be a gyerekek, jobban érzik magukat és boldogabbak. Ez a megállapítás egybecseng az UNICEF vizsgálataival is.

Mindez nem a 20. század modern gyermeknevelési módszereinek a hozadéka. Jan Steen 17. századból származó festményei is alátámasztják, hogy a „holland módi” sokkal korábbról gyökerezik, és ennek a család- és nevelési felfogásnak sokkal nagyobb kulturális hagyománya van.

60_jan_steel_die_froliche_familie.jpg

De min is alapszik ez a szemlélet?

A legfontosabb talán az, hogy a gyerekekre, mint egyénekre tekintenek a szülők, nem mint önmaguk „meghosszabbítására”, akiket dróton lehet/kell rángatni. Úgy gondolják, hogy az elért teljesítmény nem biztos, hogy boldogsághoz vezet, de a boldogság biztos, hogy hozzásegít ahhoz, hogy sikeresnek érezd magad. A sikeresség pedig náluk a gyermekeik és önmaguk elégedettségénél, boldogságánál kezdődik.

Stressz mentes iskola

Hollandiában a gyerekek 4 éves korukban kezdenek iskolába járni, de ez nem a padban görnyedést jelenti, hanem hogy a nekik tetsző témák felderítéséhez segítséget kapnak, és azzal önállóan foglalkozhatnak. A klasszikus, strukturált ismeretátadás 6 éves kor körül, a harmadik osztályban kezdődik. Talán ez az, ami miatt szeretnek a holland gyerekek iskolába járni. Kíváncsiak, motiváltak maradnak, és azt tapasztalják meg, hogy az iskolában azzal foglalkozhatnak, ami érdekli őket. Nem jellemző a teljesítményorientáltság, semennyi, vagy csak nagyon kevés házi feladatot kapnak. A laza, személyre szabott tanulás, a kíváncsiság fenntartása a fontos, nem az, hogy ki lesz az osztályelső.

Realista szülők, boldog gyerekek

A holland szülők tudják, hogy apukának és anyukának lenni kemény meló. Ők is megbotlanak, elkövetnek hibákat, de ezt a szülőség velejárójaként fogják fel, és nem törekednek tökéletesnek lenni. Reálisan látják a dolgokat, megbocsájtók magukkal szemben is, így lazábban tudják élvezni a szülőséget.

A szülők kiegyensúlyozottságát segíti az is, hogy Hollandiában nagyon sok ember részmunkaidőben dolgozik, pont a gyerekezés miatt, átlagban heti 29 órát. Az iskolai rendszer is tudatosan alkalmazkodik ehhez. Szerda délutánonként ugyanis nincs iskolai elfoglaltság, így a dolgozó szülők is haza kényszerülnek menni, ami az együtt töltött időt növeli. Egy héten egy napot mindenképp a gyermekeikre szánnak, és saját maguk számára is beterveznek én-időt.

Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

A holland anyák állítólag nem törik olyan sokat a fejüket, hogy szabad-e magukra is időt fordítani, nem tepernek, hogy szülés után röviddel visszanyerjék az alakjukat. Nincs lelkiismeret furdalásuk akkor sem, ha nem tesznek mindent a gyerekek feneke alá, feltéve, ha azok már képesek bizonyos dolgokat egyedül is megcsinálni. Magabiztosak, nyugodtak és a top-anyukák versenyében sem akarnak elöl végezni. A holland apák nem gondolják, hogy ha besegítenek a házimunkában és a gyerekek körüli teendőkben, akkor kevésbé lennének férfiak. Így a terhek megoszlanak, ami a kiegyensúlyozottabb családi életet eredményez.

Csendet, rendet, fegyelmet!

Ezek azok a szavak, melyeket egy holland gyerek viszonylag keveset hall. Mivel a holland szülők arra bátorítják a csimotákat, hogy derítsék fel a világot és „teljes bedobással” legyenek gyerekek, azok nem is fogják vissza magukat. Szabad hangoskodni, szabad rumlizni, bolondozni és játszani, mert a játék fontosabb, mint a csendes engedelmesség.

60_children_in_nl.jpg

A felnőttekkel szemben barátságosak és segítőkészek a gyerekek, de ez nem jelent automatikus alárendelődést, vagy udvarias behódolást. A holland szülők nem a büntetés alapú nevelésben hisznek, hanem a társadalmilag elfogadott magatartásra való rávezetésben. Szemléletük szerint a gyerekek nem szándékosan engedetlenek, nekik is lehet saját álláspontjuk bizonyos dolgokkal kapcsolatban és erénynek számít, ha egy gyerek érvelni tud a saját igaza mellett. A gyereknevelés nem hatalmi harcokból, parancsolgatásból, büntetésből, kémkedésből, fegyelmezésből, kiabálásból kell, hogy álljon, hanem példamutatásból, a helyes viselkedés megerősítéséből és a helytelen viselkedés határozott és azonnali megfékezéséből.

Kiemelendő a példamutatás kérdése. Két holland közmondás remekül körülírja, hogy mit tartanak az ottani szülők a kérdésről: „A szülőség azt jelenti, hogy gyakorlod, amiről prédikálsz” és „Amit az öreg kakas kukorékol, azt a fiatal kakas megtanulja”. Igen szemléletes és elgondolkodtató. És tulajdonképpen nincs is mit hozzáfűzni.

Bicajjal mindenhova

Amíg csak képeket látunk róla, azt mondjuk, hogy oké, Hollandiában sokan bicajoznak. De ha személyesen is van szerencsénk ellátogatni ebbe az országba, akkor fogjuk csak fel igazán, hogy itt tényleg NAGYON sok bicikli van! Nyilván a laposabb régió rendkívül kedvez ennek a sportnak, viszont a sok eső akár visszatartó erő is lehetne.

60_cargobike-long.jpg

No de erre találták ki az esőkabátot, meg az esernyővel biciklizést. Más akrobatikus elemeket is láthatunk Hollandia utcáin, mint pl. a kézen fogva bicajozást, vagy a „öt gyerekkel egy biciklin” formációt (lásd a képet fent). A bakfiets, magyarul teherbicikli látványa is nagyon gyakori. Szórakoztató nézni, ahogy apuka, vagy anyuka hajtja a bicajt, a gyerekek pedig a beülős részben kvaterkáznak. Nem csoda, hogy a legkisebbek számára így viccesen indul a reggel.

Csokoládé reggelire

Bridget Jones nagyon jól érezné magát Hollandiában, ahol a reggelik egyik alkotóeleme a hagelslag, avagy a vajjal megkent, csokireszelékes kenyér. Állítólag ezért is oly boldogok itt a gyerekek. De más országokban is esznek mogyorókrémes kenyeret, vagy hasonlókat korán reggel. Szóval csak ennyitől még nem lesznek ők a világ legboldogabb gyerekei. Akkor mi lehet még a titok?

60_hagelslag.jpg

Az, hogy a család együtt reggelizik. Az étkezések közös elfogyasztásának rituáléja nyugodt indulást biztosít a napra. Ez jót tesz az egész családnak, mert az összetartozást, a közösséget erősíti. Nem mellesleg a reggeli segít megelőzni, hogy a gyerekek mindenfélét nassoljanak a nap folyamán és így az iskolában is jobban tudnak koncentrálni.

Az élet egyszerű örömei

A Telegraph cikke a végén említi azt, ami az egyik legfontosabb dolog lehet egy gyerek elégedettségéhez. Nevezetesen meglelni az egyszerű dolgokban az örömet. Legyen ez egy használt játék vagy ruha, melyet a vrijmark-ról, az éves gyerek-bolhapiacról visznek haza, legyen az egy közös biciklizés, közös étkezés, egy laza játszóterezés, vagy egyáltalán, csak egy kerek nap. A cupofjo.com interjúja szerint itt az a mondás járja, hogy „doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, vagyis, hogy „légy normális, a világ így is épp elég versengő és bolond”. A világ megőrülni látszik a fogyasztói társadalom sugallta „vedd meg mindig a legújabbat, légy különleges, lógj ki a sorból” szemlélettől. Ez az, amit Hollandiában megpróbálnak a szülők minimálisan tartani. Tudatosan kiszállnak ebből a mókuskerékből, illetve egyáltalán be sem szállnak.

60_vrijmarkt.jpg

Nagyon sok tényező közrejátszik abban, hogy a hollandiai gyerekek nagy része elégedett az életével. Azért biztos itt sem fenékig tejfel minden, és vannak kétkedők, vagy olyanok, akik tesznek mindarra, ami fentebb áll. Ami a leginkább figyelemre méltó, hogy néhány kivételtől eltekintve tulajdonképpen egyik a boldogságot befolyásoló tényező sem a pénz függvénye. Sokkal inkább számít, hogy gyerekek és felnőttek önmaguk tudnak maradni, megóvják a számukra értékes családi kapcsolatokat, odafigyeljenek egymásra és közösen megéljék az apró örömöket.

 

Ön szerint mi tesz egy gyermeket boldoggá? Írja meg nekünk kommentben!

 

Források és képek: goodhousekeeping.com, telegraph.co.uk, billerantik.de, independent.co.uk, cupofjo.com, europeanmama.com, telegraaf.nl, holland.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Tovább a Föld körül:

Bekukkantunk a Cook-szigetekre

„Szőkék legelébb, aztán feketék” – Utazás a Salamon-szigetekre

A lányos fiúk országa: Számoa

Farsangi utazás a Húsvét-szigetre

Családok a Fehér Házban

Gyerekek a Fehér Házban

Gyereklátogatók az Elnöknél

Hogyan lesz egy bahamai óvodai körjátékból világsláger?

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

játék család étel iskola bicikli nevelés összetartás Hollandia