2018. máj 15.

„Együtt lenni jó” – avagy a családok ünnepe

írta: Tanczer Viki
„Együtt lenni jó” – avagy a családok ünnepe

A Család Nemzetközi Napja

Egy 1993-as ENSZ határozat óta minden év május 15-én ünnepeljük a Család Nemzetközi Napját.

De minek a családokat megünnepelni, hiszen annyira "alap" az egész! Semmi extra nincs abban, hiszen mindenki családból jön, és családban marad, még ha maga nem is alapít olyat.

Hát talán pont ez a "tökre alap" gondolat az, amit érdemes megünnepelni ezen a napon. Azt, hogy legalább két emberrel, az anyukájával és az apukájával mindenki egy családot alkot.

89_bicycle-1822640_1280.jpg

A család (lenne) a legfontosabb keret ahhoz, hogy valaki érzelmileg biztonságban nőjön fel. Ezen kívül a leghálásabb gyakorlóterep is egyben, hogy az ember gyerekként (és mellesleg felnőttként is) kipróbálgathassa, hogy hogyan is fog működni ez a dolog a beilleszkedéssel, hogy később a szűkebb-tágabb környezetében el tudjon igazodni. A család által válik valaki egy kultúra tagjává, egy nemzet vagy akár a világ megbecsült és békében élni tudó polgárává.

Az lenne az ideális, ha mindenki a családi biztonság "köpönyegéből bújhatna elő", de tudjuk (pláne akik ezt a blogot olvassák), hogy a világ ennél sokkal tarkább képet mutat.

Vannak kis családok, nagycsaládok, patchwork családok, nemzetközi családok, csonka családok, szivárvány családok, házasságon belül és kívül alapított családok, vérségi kötelékkel vagy anélkül kialakult famíliák – a felsorolást talán csak Gombóc Artúr tudná csak folytatni.

Nagyon sokféle arcot tud ölteni a annak rendszere, de akárhogy is, mindig ez lesz az, amelyre vissza lehet vezetni, hogy merre tartson a világ, a gazdaság, a társadalom vagy a politika, és a családok egészsége valamint jóléte lesz az értékmérő, hogy jó irányban haladnak-e a dolgok, vagy sem.

Ünnepeljük hát ezt az „alap”-ot egy képnézegetős összeállítással.

Michele Crowe fotós beutazta a világot, hogy az ott élő családokat bemutató fotósorozatot készítsen és ezáltal felhívja a figyelmet arra, hogy a különbségek és a távolságok ellenére minden család hasonló értékek mentén éli a mindennapjait. Katt a képre!

89_the-universal-family-portrait-project-6_880.jpg

A következő sorozat azt mutatja be, hogy mennyi élelmiszert vásárolnak egy hét alatt az egyes családok a világ különféle országaiban. A döbbenetes különbségekért katt a képre!


89_food_of_families.jpg

Végül egy olyan fotósorozatot hozunk, melyből megtudhatjuk, milyen otthonokban hajtják álomra a fejüket a gyerekek a világ egyes pontjain. James Mollison, Velencében élő, kenyai születésű, angol fotós először gyerekeknek szánta a társaikat bemutató fotókat, hogy bemutassa számukra a világ sokszínűségét, de végül egy „korhatár nélküli” összeállítás lett, mely a szegénységre és az emberi jogokra hívja fel a figyelmet. Katt a képre!


89_where_children_sleep.jpg

Szóval május 15-én "Viva la Familia!" :)

 

Tovább szeretne utazgatni? Kövessen minket a Facebook-on is!

 

Kapcsolódó cikkekért család témában KATT IDE!

Szólj hozzá

család egyveleg világnap ENSZ