2018. feb 08.

12 ötlet a téli olimpiához gyerekkel

írta: Tanczer Viki
12 ötlet a téli olimpiához gyerekkel

Nyakunkon a 2018-as téli olimpia, amelynek idén a dél-koreai PyeongChang ad otthont.

Gyerekkel ugyan kicsit macerásabb, alkalmasint lehetetlen végignézni a közvetítéseket, de ez nem kell, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy kiélvezzük az olimpia hangulatát, hiszen a különféle sportprogramok nem csak a képernyő előtt ülve jelenthetnek örömöt és szórakozást.

A gyerekeket bevonva megrendezhetjük a magunk otthoni téli olimpiáját, ami biztosan emlékezetes lesz az egész családnak, ráadásul nem is kell mindig hozzá hó és jég.

Szánkóverseny

Jó, ehhez éppen igen... Ha van hó, vagy ha épp havas vidéken töltünk pár napot, kézenfekvő, hogy magunk is rendezhetünk szánkóversenyt. Pár csúszással ki kell jelölni két pályát a szánkóverseny helyéül, a rajtvonal jelöléséhez használhatunk szalagot, vagy csak húzzunk egy csíkot a hóba a lábunkkal. A domb alján áll a bíró, aki elindítja a versenyt. A szánkósok vagy megtolják a szánkót, vagy csak elkezdenek siklani. Nyilván az győz, aki először ér célba. Ha fair játékot akarunk, akkor érdemes a két pályán váltva lecsúsztatni a versenyzőket. Ha pedig extra izgalmakat szeretnénk, építhetünk a pálya közepére egy bukkanót, amin a versenyzőknek át kell kelni.

82_sweden-104689_1280.jpg

Jéghoki

Mondhatnánk, hogy ide akkor kell jégpálya, korcsolya és ütők és korong, de ez valószínűleg csak keveseknek adódik a közvetlen környezetükben. De miért is ne lehetne a szobában jégkorongozni?

Két kaput tudunk készíteni dobozokból, korongnak megteszi egy kisebb labda is. Az ütő lehet papírtörlő gurigája, fakanál vagy hosszabb vonalzó is. Ha bevezetjük azt a szabályt is, hogy a játékosok csak térden járva mehetnek a labda után és csak az ütőkkel érhetnek a labdába, lelassul a játék, kisebb lesz a rohangálás, ami az izgalmakon mit sem változtat. Az nyer, aki hamarabb lő 5 gólt, és az, akinek van tartalékban a nadrágra vasalható textilmatricája.

Biatlon

Ez a sífutást és a lövészetet kombináló sportág egyszerűen átvariálható gyerekek számára akár van hó, akár nincs. Ráadásul jól le lehet őket fárasztani a friss levegőn. Legyen  az a szabály, hogy futni kell két kört a ház körül, majd ha az kész, hógolyóval el kell találni egy kijelölt tárgyat. Készítsünk ki 5-5 hógolyót/kislabdát/plüssállatot/építőkockát stb. a versenyzőknek, tegyünk ki mindegyiknek pl. egy konzervdobozt, húzzunk egy vonalat, hogy hol kell állni a célbadobónak és már kezdődhet is a verseny.

Műkorcsolya zokniban

Ehhez a játékhoz nem kell semmi más, mint fejenként egy pár bolyhos zokni, és egy csúszósabb padlófelület a lakás valamely pontján. Kezdődhet a zene és a gyerekek egyesével bemutathatják kűrjeiket. Ha az egyéni számok lementek, lehet próbálkozni páros számmal, vagy az egész csapat egyszerre csúszkálhat.

Gyorskorcsolya

Ez a játék inkább teremben vagy egy nagyobb szobában játszható. Jelöljünk ki egy pályát, állítsunk fel két csapatot. A csapattagok kapnak egy pár hosszúkás, papír zsebkendős dobozt, amelynek a tetején van a nyílása. Miután beleléptek a dobozba, indulhat a verseny, a leggyorsabb doboz-korcsolyás kapja az aranyérmet.

Síelés

Hóban, vagy hó nélkül egyaránt játszható ez a sportág. Tegyünk ki palackokat egymás után sorba, kisebb-nagyobb távolságra egymástól. A gyerekek eljátszhatják, hogy olimpiai síelők és egymás után, futva végigszlalomozhatnak az üvegek között. A leggyorsabb nyer.

Curling

Ha van hó vagy jég, ki lehet próbálni a curling háztáji változatát. Szedjük elő a frizbiket, a műanyag tányérokat, minden lapos dolgot, amit csúsztatni lehet a havon. Húzzuk meg a rajtvonalat, majd kicsivel messzebb rajzoljunk egy négyzetet a földre. A versenyzőknek úgy kell a frizbiket belecsúsztatni a négyzetbe, hogy ne lépjenek át a rajtvonalon. Ha nincs hó, vagy ha nincs kedvünk kimenni, ezt a játékot bent is lehet játszani, akár pl. papírtányérokkal.

baby-1848523_1920.jpg

Találós kérdések

Ha elfáradtunk a versenyszámokban, akkor egy meleg tea vagy kakaó mellett olimpiai találós kérdésekkel is szórakoztathatjuk a gyerekeket. Ki mit tud Dél-Koreáról, melyik városban rendezik a versenyeket, mi a különbség az egyes sportágak között (pl. a bobszánkó és a ródli)? Lehet tartani sportoló-sportág barchobbát is.

Olimpiaia fánk

A teához vagy kakaóhoz jól eshet egy kis édesség is. Mivel úgyis tart még a farsangi szezon, készíthetünk olimpiai ötkarikás fánkot egy kis festett krisztálycukor segítségével.

Ha elkészültek a lyukas fánkok, egy kis mézzel megkenve bele lehet mártani őket színezett kristálycukorba, vagy cukormázba. Csak azt kell tudni, melyik színű karika hova kerül. Az élelmesebbje már a tálalás előtt kiharaphatja a fánkkarikákból az egymást metsző részeket... csak szólok. :)

Olimpiai linzer

Hasonlóan az olimpiai fánkhoz készíthetünk olimpiai linzert is. Itt a dekoráción annyit variálhatunk, hogy vehetünk kész ételfestéket is, amit csak rá kell nyomni a kész sütikre.

Zászlók és himnuszok

Nagyobb gyerekek érdeklődhetnek az országok zászlói iránt, és még a felnőtteknek is érdekes lehet távoli országok himnuszait meghallgatni. Elő az atlaszt és a youtube-ot, keressünk rá a zeneművekre. A gyerekek lehetnek pontozóbírók is és szavazhatnak aszerint, hogy melyik zenedarab tetszett nekik. A végén összeállhat egy „slágerlista”, kiderül, melyik ország himnusza a legkedvesebb a fülüknek.

Mivel Magyarország is képviselteti magát PyeongChang-ban, ennek kapcsán a kisebbeknek is megmutathatjuk a magyar Himnusz felvételét is. Személyes tapasztalat, hogy egy háromévesnek már remekül el lehet magyarázni a hangszereket, valamint lenyűgözően hatnak az énekesek, a cintányéros és az üstdobos. Ne lepődjünk meg, ha a kis közönség többször visszatapsolja a darabot.

Olimpiai zászló puzzle

Most, hogy már kimozogták magukat a gyerekek és enni-inni is kaptak, talán hajlandóak egy kis időt egyedül is játszani. Ehhez nyomtassuk ki egy papírlapra az olimpiai zászlót, majd vágjuk fel kisebb darabokra: kész is az olimpiai kirakó.

Ha szerencsénk van, a gyerkőc eljátszik vele egy darabig. Talán az alatt lesz lehetőség egy kis lazításra a TV előtt és megnézhetünk néhány lesiklást.

Biztos, hogy a következő hetek sok izgalmat tartogatnak majd, a sportbarátoknak különösen, de ahogy látható, elég néhány ötlet és magunk is sportos szellemben tölthetjük az olimpiai időszakot.

 

Források és képek: care.com, activityvillage.co.uk, educatall.com, pixabay.com

 

 Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

 

További téli cikkek:

Kisbabák levegőztetése télen - A skandináv módszer

Hogyan nőnek fel a gyerekek a manók országában

 

"Nyár a télben" - cikkek:

"Szőkék legelébb, aztán feketék" - Utazás a Salamon-szigetekre

Bekukkantunk a Cook-szigetekre

 

Szólj hozzá

játék téli olimpia Dél-Korea