2017. dec 12.

Karácsonyi troll countdown - Nr.1.

írta: Tanczer Viki
Karácsonyi troll countdown - Nr.1.

Egy izlandi adventi hagyomány

Ha valaki azt gondolná, hogy az adventi naptár csak december 1-jével kezdődhet, a Mikulás csak december 6-án vagy karácsony este érkezhet, illetve hogy a cipőket csak egyszer lehet kitenni az ablakba a szezonban, az téved.

Mindez egy "kosszal" le van tudva, ha Izlandra utazunk a karácsonyi időszakban.

Repüljünk most mi is oda, mert az ottani gyerekek mától kezdve tizenhárom napon keresztül minden este kiteszik a legszebb cipőjüket az ablakba és ajándékhozó trollokban számolnak vissza karácsonyig.

80_shoes_0.jpg

Korábban már írtunk Izlandról, melynek során megemlítettük, hogy az ottani gyerekeket és felnőtteket karácsony előtt tizenhárom különleges „folklór-télapó" látogatja meg.

Persze nem arról van szó, hogy a lappföldi Mikulást klónozták azért, hogy az egyébként is gyerekbarát ország még inkább a kicsik kedvében járjon, hanem az izlandi mondák szivárogtak be úgy az emberek hétköznapjaiba, hogy mára egy nagyvonalúnak tűnő, kiadós mikulás-és karácsonyvárás kerekedett a dologból.

Honnan a tizenhárom troll?

Az izlandi életmód a maga borongós, ködös, sejtelmes időjárásával, a hosszú, sötét nappalaival adja magát a szórakoztató meséléseknek, a rejtelmes történetek kitalálásának. A karácsonyi időszak pedig szintén kitermelte a maga mondakörét tizenhárom durva és faragatlan fickóról, akik szenteste előtt 13 nappal érkeznek sorrendben a hegyekből a városokba, hogy egy kis izgalmat csempésszenek az emberek életébe. Korábban azért volt izgalmas az érkezésük, mert folyton riogatták a gyerekeket és a felnőtteket, és minden ehető dolgot megpróbáltak elcsenni, legyen szó kolbászról, vagy az ételmaradékról a fazék alján. Mára a középkori ruházatot is levetkőzték és barátságos, a trendeknek megfelelő, mikulásruhás ajándékhozókká váltak. Bár ha ajtócsapódást hall az ember, vagy furcsa zajokat, mindig fel lehet tenni a költői kérdést, hogy nem ők lapulnak-e valamelyik sarokban, vagy az ágy alatt.

Ez a tizenhárom figura a legenda szerint Grýla trollanyától és Leppalúði nevű trollapától származnak. Nem éppen idilli családi környezetből, mert anyuka a monda szerint a rossz gyerekeket magával vitte és belőlük készített ragut magának, apuka pedig ronda volt, lusta és szintén morálisan ingoványos. Ráadásul volt ezeknek egy macskája Urðarkötturinn, más néven Jólakötturinn, avagy a karácsonyi macska, ami pedig azokat a gyerekeket falta fel, akik nem kaptak új ruhát karácsonyra. El lehet képzelni azt a motivációt, amivel ezek után a kisgyerekek odaültek a felnőttek mellé, hogy segítsenek feldolgozni az őszi gyapjút, és megfonják, -szőjék és -varrják karácsonyig az új ruhát. Hiszen aki lusta volt segíteni, annak nem lett ruhája, következésképp egy hatalmas macska haragját vívta ki.

A felnőtt fantázia elég gazdag ahhoz, hogy rémesebbnél rémesebb történeteket találjon ki a rendetlenkedő gyerekek megregulázására, a gyerekek pedig elég hiszékenyek, hogy mindezekkel sakkban lehessen tartani őket. Mégis, elkövetkezett a gyerekek rémisztgetésében az a pont, amit a józanabbul gondolkodók sem hagyhattak szó nélkül. Így 1746-ban Izlandon elrendelték azt, hogy nem lehet a gyerekeket a tizenhárom karácsonyi rémalakkal ijesztegetni.

“Azt a bolond szokást, melyet az országban itt-ott gyakorolnak, nevezetesen, hogy a gyerekeket a karácsonyi fiúkkal és más szellemekkel riogatnak, el kell törölni" (Brian Pilkington - a The Yule Lads)

Utólag is köszönet ezért, haladó gondolkodásra vall!

Mára ez a tizenhárom csirkefogó, ha lopnak is valamit, piti dolgokat művelnek csak, de emellett hoznak ajándékot is. Hogy pontosan milyen csínyeket követnek is el ezek a trollfiak, azt Jóhannes úr Kötlum foglalta versbe 1932-ben, melyet Hallberg Hallmundsson fordítása alapján itt is közzéteszünk. A műfordítók és irodalmárok szaladjanak messze...

Ez lesz a  Gyerekek a Föld körül különleges adventi naptára, mert a verset részletekben közöljuk, így érdemes lesz minden nap velünk tartani.

Kezdjuk ma a mű legelejen, a szülőkkel ès az elso troll-mikulással:

Jóhannes úr Kötlum: Jólasveinarnir”

Hadd mondjam el történetét ezeknek a randa fickóknak, kik egy nap meglátogatták a tanyánkat.

Tizenhárman voltak, mind a legjobb korban, bosszantani jöttek, de nem egyszerre, hanem sorban.

A hegyekből érkeztek, ahogy azt mindenki tudja már, le egészen odáig, hol a tanya áll.

Kúszva jöttek, lopakodva, kinyitották az ajtót, a konyhát, a kamrát, hátha találnak valami jót.

Ogre tejjel itatta őket anyjuk Grýla , Leppalúdi volt az apjuk, undorító fajta.

Mindenhová elbújtak, ahová csak tudtak, gúnyvigyorral arcukon, csak az alkalomra vártak.

Ők voltak a karácsonyi fiúk, kik egyesével jöttek, karácsonyi időszakban sok csínyt kieszeltek.

 

Nos, eddig a pehelysúlyú szabad fordítás első része. És akkor a mai első troll-látogatóról is ejtsünk pár szót:

Az első karácsonyi troll-fiú Stekkjarstaur névre hallgat és ő a „Bumfordi birkazargató”. Előszeretettel zargatja a juhokat a juhakolban. Falábon jár és így lassan halad, de megtalálja a módját, hogy ijesztgesse az állatokat. Korábban az izlandi házakat egybeépítették az aklokkal, így ha dobogott a juhok lába, az a házban is hallható volt.

Stekkjarstaur december 12-én érkezik és december 25-én tér vissza a hegyekbe.

 Holnap innen folytatjuk!

 

Források és képek: de.wikipedia.org, iceland.is, en.wikipedia.org, thefirstgates.com, blogs.transparent.com, www.icelandnaturally.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

 

Az izlandi adventi kalendárium sorrendben:

Karácsonyi troll countdown - Nr.1.

Karácsonyi troll countdown - Nr.2.

Karácsonyi troll countdown – Nr.3.

Karácsonyi troll countdown - Nr.4.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan nőnek fel a gyerekek a manók országában?

Egy övön aluli karácsonyi hagyomány

Szólj hozzá

karácsony gyerekek hagyomány manó troll Izland