2017. máj 15.

Amikor a vikingek a fagyizóba mennek

írta: Tanczer Viki
Amikor a vikingek a fagyizóba mennek

Május 17-e nemzeti ünnep Norvégiában, mégpedig az „Alkotmány napja”. Ez a több, mint 100 éves ünnep szorosan összekapcsolódik a gyereknappal is. Így a norvég fiatalokat tarka program köszönti ezen a napon. Hip-hip-Hurrá! :)

Állítólag hagyomány és íratlan szabály, hogy a norvég gyerekek ilyenkor annyi fagyit ehetnek, amennyit csak akarnak. Ugyanez a szabály érvényes a hotdogra is, így sokak számára borítékolható estére a gyomorrontás.

64_constitution_day.jpg

64_constitution_day_children.jpg

A fagylalton túl többszörösen is jelképes nap ez a norvég emberek számára. llyenkor előveszik legszebb ünnepi népviseletüket a bunad-ot, és abban járnak-kelnek az utcákon. Ezzel is kifejezik nemzeti büszkeségüket, a látványnak pedig a norvég zászlók hömpölygő tömege ad még nagyobb nyomatékot. Egy egész nemzetet összefogó ünneppé válik ez a nap amiatt is, mert a politikai élet szereplői ilyenkor a háttérbe húzódnak, nem tartanak beszédeket, vagy pártrendezvényeket.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy ezen a napon a katonai felvonulások sem kapnak nagy hangsúlyt. A pacifizmus jegyében a nagyvárosoktól kezdve a legkisebb faluig mindenhol az ifjúság vonul fel. Osloban majd 60.000 diák sétál el zászlókkal felszerelkezve a Királyi Palota előtt fúvós zenekarok kíséretében. Különlegességnek számít, hogy a királyi család a palota erkélyéről köszönti őket. Ez 1906 óta van így, amit eddig csak egy királyi temetés és a második világháború hátráltatott. Mivel a felvonuló gyerekeket a szüleik is elkísérik, így egy igazi családi eseménnyé is alakul egyben a jeles nap.

És még tovább folytatjuk az ünneplők és jelképek sorát. Az érettségi időszakában ugyanis ki más ünnepelhetne még mint a végzős középiskolai osztályok diákjai. Őket russ-oknak hívják Norvégiában és ahogy a képek is mutatják, nem kevés energiát és pénzt fektetnek abba, hogy május 17-e emlékezetes nap maradjon.

64_russ_parade.jpg

64_russ_parade2.jpg

A Der Spiegel cikke szerint a színes nadrágokba, sapkákba öltözött diákok a furgonokat megfelelő hangtechnikával szerelik fel, így egy hangos, vicces buli-felvonulás lesz a russ-ok ünnepléséből, ahonnan (ne legyünk naivak) nem hiányozhat a szex és az alkohol sem. Az ünneplés lefolyását innentől kezdve el tudjuk képzelni, nem ritka, hogy a nagy party esetleg randalírozásba, rongálásba, erőszakba torkollik.

De ettől eltekintve, a hetekig tartó, kitartó ünnepléssel az érettségizők majd 100 éves hagyományt visznek tovább, melyet a német egyetemeken egykor szokásos kalapviselet inspirált. Aki akkoriban sikeresen letette a vizsgáit, feltehette fejére a jellegzetes, piros kalapot és úgy ünnepelhetett. A következő évtizedekben a sapkát kiegészítette még egy kantáros nadrág, melyen feliratok, rajzok, vagy épp barátok jókívánságai láthatók.

64_russ_parade3.jpg

64_russ_parade4.jpg

A sapkának további szerepe van, ugyanis az a cél, hogy arra minél több csomó kerüljön. Egy újabb csomót akkor varrhat fel az ember, ha tanúk előtt, nyilvánosan véghezvisz valami cikis, égő, merész dolog, vagy megold egy feladatot. Ezek palettája elég széles, a diákcsínyektől (pl. a tanóra különösen hatékony zavarása) a szexuális jellegű próbatételekig mindenfélét be lehet vállalni egy előzetes lista alapján. Minél merészebb a vállalkozás, annál több csomót lehet kapni érte. Mivel az ilyesmi mindig könnyen elfajul, az ünneplés legelején készülnek brossúrák és útmutatók, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy mindenki körültekintően ünnepeljen és mindenkinél legyen kondom.

Ezek után nem csoda, hogy az oktatási szakemberek azt javasolták, hogy a russ-ünnepségeket érdemes lenne az érettségi vizsgák után tartani. A kb. három hetes kőkemény vigalom alatt ugyanis valószínűleg keveseknek van energiája és kedve arra, hogy komolyabban elgondolkodjon a vizsgákat  illetően, netalántán tanuljon.

Csak ebben az egy nemzeti ünnepnapban nagyon sok norvég jellegzetességet érhetünk tetten, melyet az ottani gyerekek az anyatejjel szívnak magukba. A zászló, a népviselet, a vidék és a természet szeretete, valamint a családi otthon többek között a legfőbb összekötő kapocs, ha a nemzeti identitásról van szó.

A zászló nagyon sok háztartás alapvető kelléke és azt privát udvarokon álló zászlórudakon is láthatjuk az egyszeri hétköznapok során is. Ha egy családnak nyaralója van, az ott-tartózkodást például a zászlófelvonás jelezheti.

64_norvegian_flag.jpg

A norvég fjordok vidékein az emberek nem költöznek olyan gyakran, így egyes családok akár generációkon keresztül is egy területen élnek. Nem csoda, hogy minden fjordnak, vagy völgynek  kialakult a saját népviselete az idők során. Sok férfinak és nőnek van otthon a tájegységnek megfelelően hímzett nadrágja, szoknyája, blúza, kabátja, harisnyája, cipője, fejfedője. A népviselet bármely ünnepen, vagy formális eseményen megfelelő öltözetnek számít. A gyerekek leggyakrabban bérmálásra kapják meg első népviseletüket.

Nagyobb események alkalmával ünnepségek végén a családközpontú norvégok saját otthonaikba húzódnak vissza, és éttermek vagy bárok helyett ott ünnepelnek. Az otthon egy kényelmes, kellemes menedéknek számít, mely a család egységét is tükrözi. A lakhely mellett az azt körülvevő természet is nagyon fontos szerepet játszik, a szabadtéri sportokkal egyetemben.

64_fjord-headers.jpg

A cupofjo.com interjúja szerint Norvégiában van egyfajta bája és vonzereje annak, hogy az ember ridegebb helyzetnek is kitegye magát. Nem ritka, hogy a norvégok a munkahetet például horzsolásokkal, karcolásokkal az arcukon kezdik, mert a hétvégét valami távoli, a modern világtól, térerőtől, internettől elszigetelt bungalóban töltötték, túrázással, hegymászással, vagy épp evezéssel egybekötve. Ez a fajta vadromantika valószínűleg abban gyökerezhet, hogy Norvégia ritkán lakott területein, ahol az időjárás kegyetlen tud lenni, kénytelenek voltak az emberek megtanulni, hogy hogyan kell a zord körülmények között túlélni. A modern világ emberének ebből pedig az jut, hogy erény, ha valaki hátra tudja hagyni a civilizált, modern világot pár napra, hogy önszántából kényelmetlenebb körülmények között éljen.

64_norvegian-cabins.jpg

Ez a fajta igény az elvonulásra és a családi életre való összpontosítás eredményezi azt, hogy családok nem feltétlenül nyitottak az idegenekkel való ismerkedésre. Ismeretlenül nem szólítanak meg másokat az utcán, vagy például nem kopognak be a szomszédhoz egy tányér kóstolóval a frissen sült süteményből. Itt a távolságtartás, a befelé fordulás jellemzőbb, valamint a feltűnő viselkedés, az önprezentálás kerülése. Az utóbbira külön kifejezés is van, ez a janteloven. Ez a kifejezés foglalja össze azt, hogy az egyénnél fontosabb a közösség, ezért senki ne gondolja azt, hogy jobb, okosabb, fontosabb bárki másnál.

Ennek szellemében nem csoda, ha a család, mint közösség védelme és ápolása elsődleges fontosságú a norvég társadalomban. Norvégia nagyon gyerekbarát országnak számít, ahol a boldog családi élet, illetve annak eszménye fontos az itt élők számára. A feladatok egyenlő megosztása nagy hangsúlyt kap, a nők kb. egy évvel a szülés után már visszamennek dolgozni, a férfiak (akiknek szintén van lehetőségük otthon maradni a babákkal) sokat segítenek otthon a család körüli teendőkben. Így az anyagi és a háztartásbeli terhek eloszlanak a szülők között. Sok gyerek jár egész napos óvodába, az államilag fenntartott bölcsődék, óvodák vagy épp napközik rendszere ebben a jóléti országban nyilvánvalóan jól működik.

A gyermekvédelem is nagyon stabil lábakon áll, Norvégiában 1981 óta létezik a gyermekügyi ombudsman hivatala és már a 19. század végén hivatalosan is létezett nemzeti gyermekjóléti rendszer. A gyermekvédelmi intézmények keményen dolgoznak, hogy a legkisebbek biztonságban nőhessenek fel, védik a jogaikat és az érdekeiket.

Csak így tovább, éljenek a gyereknapos norvég gyerekek!

 

 

Források és képek: cupofjo.com, faz.net, spiegel.de, www.express.co.uk, visitoslo.com, en.wikipedia.org, everyculture.com, thornews.com, de.wikipedia.org, imgur.com, pinterest, vennskapnews.blogspot.co.at, elisesile.net, twowheelsplus.blogspot.co.at, pbase.com, norwayathome.info, buy24.no, nordicventures.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan nőnek fel a gyerekek a manók országában?

 

Tovább a Föld körül:

A világ 11 legszebb óvodája

Hogyan nőnek fel a gyerekek a manók országában?

Bekukkantunk a Cook-szigetekre

„Szőkék legelébb, aztán feketék” – Utazás a Salamon-szigetekre

A lányos fiúk országa: Számoa

Farsangi utazás a Húsvét-szigetre

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

ünnep gyerekek nevelés Norvégia