2017. ápr 04.

A világ 5 legdurvább iskolája – és „Hajrá CEU!”

írta: Tanczer Viki
A világ 5 legdurvább iskolája – és „Hajrá CEU!”

A Gyerekek a Föld körül indulása óta nagyon sok országot bemutatott. Voltak köztük gazdagabbak, szegényebbek, fejlettebbek és nagyon elmaradottak is. Sok érdekességet lehet megtudni arról is, hogy milyen különleges iskolák léteznek a világ számos pontján.

Bemutattunk bangladesi iskolahajókat, melyeket a legnagyobb árvíz sem tud elmosni. Írtunk a tibeti, a világ legmagasabban fekvő, szinte megközelíthetetlen iskolájáról. A nepáli iskolásokról, vagy Haiti diákjairól, akik több órát és kilométert gyalogolnak naponta, csak hogy tanulni tudjanak. Ha kell, hajón, vagy vízben állva, a Himalája tetején üvegházban, vagy barlangban, de tanulnak az emberek és gyermekeiket is arra ösztönzik, mert tudják, akkor halad előre minden. Minden!

Eddig több, mint 40 országot jártunk be, de olyanról sosem találtam forrást, ahol ne akartak volna többet tudni az emberek. Ez mindenhol alapértelmezés.... Volt. Eddig.

Vajon mit gondolnának ők, hogy egy európai országban, ahol eddig volt egy egyetem, most azon dolgozik a vezetés, hogy ne legyen? Vajon az, aki egy távoli vidéken mint szalmaszálba kapaszkodik a négy-hat osztályába, mire vélné, hogy politikai célok mentén egyszerűen „elpazarolnak” egy ilyen intézményt – tudást, lehetőséget, esélyt?

Van, aki szó szerint veszélyes utakon jár nap mint nap, hogy eljusson az iskolába, ahol még könyv sincs, csak a tanár fejében a tudás. Gyerekek kávéültetvényeken dolgoznak tanáraikkal együtt, hogy legyen miből tanszert venni, vagy a házuk falán gyakorolják az iskolai példákat, mert füzet nincs.

Mindent megtesznek, hogy tanulhassanak, nekünk meg van egy egész egyetemünk, melyet épp ledönteni készül egy despota vezetés? Tényleg a sötétség irányába kell haladnunk, mikor a világon mindenki onnan akar kimászni??

 Álljon hát itt a világ 5 legdurvább iskolája, melyeknél lejjebb nagyon nincs. Innen mindenki felfele törekszik. Példát kéne venni és előre tolni a szekeret, nem hátra.

 

Barlang-iskola Kínában

A Dongzhong Általános iskola Kína Guizhou tartományában, a Miao nevű faluban található. Az egyik legszegényebb tartomány, mely kevés állami támogatást kap. Azt a keveset pedig nem iskolaépítésre, hanem fenntartásra költötték, így bevitték azt egy barlangba. Sok gyerek napi több órát gyalogolt, hogy tanulni tudjon. Az iskolát azóta bezárták, a kormány arra hivatkozott, hogy Kína nem „barlanglakók társadalma”.

59_cave_schools.jpg

A bangladesi hajóiskolák

Ezekről a „vízálló” iskolákról már írtunk. Nagy találmány, mert a könyvtárakkal, napelemmel, számítógépekkel felszerelt iskolákat nem önti el kétszer egy évben az árvíz. Ha a gyerekek nem tudnak gyalog menni az iskolába, akkor a hajók felúsznak a házukig. A lényeg, hogy tanulni tudjanak. Bárhogy.

46_boatschool5_1.jpg

Peron-iskolák Indiában

Indiában nagyon sok gyerek koldulásból él. Ők sokszor vonatokon, peronok környékén töltik mindennapjaikat. Az ő segítésükre és tanításukra hozta létre Inderjit Khurana tanárnő a peron iskolákat. Így ha ők nem jutnak el az iskolába, hozzájuk érkezik vonaton a tudás egy tanár személyében.

59_train_platform_school.jpg

Gulu általános iskola

Némely kínai iskolásnak akkor a tudásszomja, hogy extrém veszélyes gyalogútra vállalkozik, csak hogy eljusson az iskolába, mely a hegyek között bújik meg. Vajon mennyire nagy lehet az akarás ezekben a fiatalokban?

59_gulu_iskola.jpg

A világ legmagasabban fekvő iskolája

Ez az iskola Tibetben található a Himalája hágói között. Nagyon ritka a levegő és nagyon hideg van ebben az iskolában, de Phumachangtang iskolája a zord körülmények ellenére is nyitva áll minden tanulni vágyó előtt.

39_tibet4_1.jpg

 

Hajrá CEU!

 

Források és képek: listverse.com

 

 

Utazz velünk tovább:

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

A lányos fiúk országa: Számoa

Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

Gyereknap Németországban

Gyereknap a Himalájában

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

Mentés

Szólj hozzá

iskola egyveleg