2017. már 27.

Új-Zélandból sosem elég

írta: Tanczer Viki
Új-Zélandból sosem elég

Gyönyörű ország, gyönyörű tájak, érdekes emberek és hagyományok. Nagyon távol esik innen, mégis úgy érezhetjük, hogy be tudnánk illeszkedni Új-Zélandon, hiszen bár a maori őslakosok kultúrája nagyon erősen jelen van a mindennapokban, sok minden a nyugati világ képére formálódott ebben a szigetországban.

Immáron harmadik posztunkban fejtegetjük Új-Zéland rejtelmeit és még mindig nem fogyunk ki a szóból. Első posztunkban a maori kultúra alapértékeit mutattuk be és hogy hogyan nőnek fel ebben gyerekek. A második részben egy Új-Zélandon élő magyar család kalandozásait követhettük nyomon az óvoda és az iskola világában.

Lássuk most, milyen izgalmas hagyományokkal, szokásokkal találkoznak még itt a gyerekek.

Hongi, avagy „orrpuszi”

Egy érdekes dolog a hongi, avagy a puszilkodás orr-összedugós változata. A maori hagyományok szerint ennél az üdvözlésnél a két fél kezet fog egymással (nem kezet ráz, csak fog), és lesütött szem mellett összeérintik az orraikat. A természettel való harmóniában élést szimbolizálja ez a köszöntés is, hiszen akik összedugják az orrukat, azok a lélegzetüket is megosztják egymással. Ha a homlokuk is összeér, akkor pedig a szellemiekben is osztoznak a felek.  

57_hongi_1.jpg

De hogyan tanítják meg ezt a gyerekeknek? Hiszen az egésznek van egy olyan fajta intimitása, amit nem szívesen vállal fel egy gyerek elsőre. Egy általános iskolai tanár szerint ez mindig egy vihogással, kuncogással teli foglalkozás szokott lenni, hiszen sok gyereknek a hongi újdonságot jelent és viccesnek, egyben zavarba ejtőnek is találják. Viszont ha egy felnőtt elmagyarázza, hogy miért alakult ez így ki, és hogy a hongi az itteni kultúra része, akkor már nem tartanak tőle annyira. Ha az utcán vagy bárhol máshol találkoznak ezzel a szokással, akkor tudnak vele mit kezdeni és magabiztosan kezelik a helyzetet, hiszen ők is tudják már, hogyan kell csinálni.

Mezítláb a boltba

Nem, itt most nem a hobbitokról fogunk írni. :) Új-Zélandon nem ritka látvány, hogy az emberek néha lábbeli nélkül vágnak útnak. Így étteremben, boltban, gyógyszertárban stb. egyaránt lehet látni cipő nélküli embereket, még akár hideg időben is. Vannak iskolák, ahol a gyerekeknek kötelező cipőben megjelenni és abban távozni, de a köztes időben, a tanórák alatt kibújhatnak abból.

57_mezitlab.jpg

Miért van ez így? Ahogy azt korábban írtuk, a maori kultúra többek között a természet közelségét hirdeti, így ha az ember mezítláb jár, jobban összefonódik azzal. A klíma valamint a lazább életfelfogás is hozzájárul ehhez, valamint hogy tiszták az utcák és nem kell attól tartani, hogy kutyakakiba, vagy üvegszilánkba lépe az ember.

(Ne) nézz a szemembe!

Az Encyclopedia of New Zealand forrásai szerint olyan alapvető dolog, mint a beszélgetés közbeni szemkontaktus, komoly kulturális félreértésekre adhat okot. A Pākehā (ők az idevándorolt európai emberek leszármazottai) gyerekek azt tanulják meg otthon, hogy ha beszélgetnek valakivel akkor a beszélgetőpartner szemébe kell nézni, hogy bizalmat, érdeklődést és figyelmet tanúsítsanak ezáltal. Akárcsak itt nálunk. Ezzel szemben a maori gyerekek abban nőnek fel, hogy nem illő valakinek a szemébe nézni, mert az kihívást, konfliktusra és ellenállásra való felhívást jelent. Ezért ők valami más tárgyra szegezik a tekintetüket, vagy épp becsukják a szemüket, ha másokkal beszélnek. Ez a Pākehā-k szemében sértésnek, vagy kétkedésnek tűnhet.

Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is!

Nem egyszerű, gondolhatnánk, de mindez valószínűleg nem ilyen feketén-fehéren játszódik le a fejekben. Az itteni gyerekek születésüktől kezdve többféle kultúra közt nevelkednek. Így feltételezhető, hogy nem élik meg tudatosan ezeket a különbségeket, és zsigerből ügyesen manővereznek az ilyen szituációk között.

Haka, a tradicionális maori tánc

A haka egy ősi maori tánc, melyet hagyományosan a harctéren adtak elő, az ellenség megfélemlítésére, valamint a törzs egységét, erejét, büszkeségét jelképezendő. Az erőteljes lábdobbantásokkal, ritmusos karcsapásokkal, félelmet keltő nyelvnyújtogatásokkal és arcokkal kísért táncnak békeidőben is volt/van jelentősége, mert egyben a tiszteletadás szimbóluma is. Emiatt manapság jelentőségteljes eseményeken (sport, esküvő stb.) is beleszaladhatunk egy haka-ba. A következő videókban mindezt meg is mutatjuk!

A leghíresebb tánc talán az új-zélandi All Blacks rögbicsapat haka-ja, melyet a meccsek elején az ellenfél tiszteletére adnak elő. Olyan kuriózum a sportvilágban, mely egy stadionnyi embert képes lecsendesíteni.

 Megható az a haka is, amikor egy apa tiszteleg majd két évig misszióban szolgált lánya előtt a reptéren.

 De haka-val búcsúztatták egy fiúiskola diákjai egy nyugdíjba vonuló tanárjukat is. A tanár úr ezt a búcsút valószínűleg sosem felejti el.

 De mikor is kezdik megtanulni a haka-t a gyerekek? Van, aki már nagyon korán elkezdi a gyakorlást. :)

 Hát ilyen, és ehhez hasonló dolgokat tanulnak meg a gyerekek Új-Zélandon.

 

Forrás és képek: youtube.com, newzealand.com, teara.govt.nz, sunlive.co.nz, cupofjo.com, quora.com

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Új ovi, új iskola, Új-Zéland - INTERJÚ

Az ezerarcú, mesés Új-Zéland

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

A világ 11 legszebb óvodája

Családok a Fehér Házban

Gyerekek a Fehér Házban

Gyereklátogatók az Elnöknél

Hogyan lesz egy bahamai óvodai körjátékból világsláger?

Mérnökök a monszun idején

Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

illem haka gy hongi Új-Zéland