2017. már 20.

A világ 11 legszebb óvodája

írta: Tanczer Viki
A világ 11 legszebb óvodája

Küldené a gyermekét macska alakú óvodába, vagy tetőkertes gyerekmegőrzőbe? Ha igen, most megnézheti, hogyan is néznek ki ezek a gyönyörűen megkomponált épületek.

A Business Insider cikke szerint a nagy terek és a tarka színek az emberi természettel összhangban arra ösztönzik a gyerekeket, hogy fedezzék fel a környezetüket. Nos, ha ilyen inspiráló az első lökés, akkor valószínűleg fel sem fogják, hogy igazából tanulni és fejlődni járnak az oviba.

A párizsi École Maternelle Pajol épülete 1940-ben épült. A legutóbbi tatarozáskor viszont nem kímélték a színkeverőket, és szivárványszínűre festették kívül, belül.

40_1_parizs.jpg

 

A vietnami farm óvoda tetőterét fű borítja, az udvaron pedig a kertészkedésen keresztül az ország kultúrájával ismerkedhetnek a gyerekek.

40_2_vietnam.jpg

 

Az indonéziai Jakartában a belső kertekbe árad a fény és a fából készült játékok azt az érzetet keltik mintha kint lennének az ovisok a szabadban.

40_3_indonezia.jpg

 

A japán Tachikawa-ban épült kör alakú óvoda belső tereiben szabadon lehet mozogni, mivel sehol nincs ajtó. Az épület tetején pedig kisebb sétát lehet tenni, és fel lehet mászni a szomszédos fákra.

40_4_japan.jpg

 

Szintén Japánban áll a következő óvoda is, mely földrengésbiztos konténerekből épült. Az „ipari” külső ellenére szép megoldás és sok helyet biztosít a gyerekeknek.

40_5_japan.jpg

 

Úgy látszik Japánban tobzódhatnak az építészek, mert a következő épület is Japánban található. A recept főbb összetevői: nagy tér, sok fa, sok fű és tolóajtó. Az épületet egyébként tájfunbiztosra tervezték, és a könnyű szellőztetés is szempont volt.

40_6_japan.jpg

 

A kínai Tianjin városában található ez a buborékablakos gyerekmegőrző. Az épület belsejében egy fa játszótér és egy színpompás csarnok is a gyerekeket szolgálja.

40_7_kina.jpg

 

Visszatérünk kicsit Európába. A francia Sarreguemines óvodája úgy épül fel, mint egy emberi sejt. Az óvoda épülete a sejtmag és a környező udvar a sejtplazma. A belső rózsaszín terek pedig nyugodt helyet biztosítanak a játszásra.

40_8_franciaorszag.jpg

 

Az ausztrál Beechboro óvodája skandináv ihletésű. A tetőablakok, a fabútorok és a sokféle szín a legszégyenlősebb kisgyereket is becsalogatja.

40_9_ausztralia.jpg

 

Ezt a bangkok-i óvodát a gyermeki fantázia szárnyaltatására tervezték. Szimbolikus jelentőségű, hogy íves falak veszik körül az épületet, így a gyerekek nem ütköznek éles határvonalakba.

40_10_thaifold.jpg

 

Végül jöjjön a macska alakú ovi Németországból. Őrület, nem? :) A macska farka pedig egy csúszda!

 40_11_nemetorszag.jpg

 

 

Forrás: Business Insider

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Tovább a Föld körül:

Bekukkantunk a Cook-szigetekre

„Szőkék legelébb, aztán feketék” – Utazás a Salamon-szigetekre

A lányos fiúk országa: Számoa

Farsangi utazás a Húsvét-szigetre

Családok a Fehér Házban

Gyerekek a Fehér Házban

Gyereklátogatók az Elnöknél

Hogyan lesz egy bahamai óvodai körjátékból világsláger?

Mérnökök a monszun idején

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

oktatás design gyerekek egyveleg építészet óvoda