2017. feb 20.

A világ legkisebb iskolája

írta: Tanczer Viki
A világ legkisebb iskolája

Különleges iskolákat bemutató sorozatunk legújabb posztja következik.

Eddig voltunk már a Himalájában, ahol a bentlakásos iskola téli kertjében írják a gyerekek a leckét. Voltunk Indiában, ahol egy városnyi diák jár a világ legnagyobb iskolájába. De hajókáztunk már a bangladesi iskolahajókon is. Eddig akárhol jártunk, valószínűleg minden diáknak volt padtársa, volt kivel a szünetben hülyéskedni, vagy éppen a házi feladat miatt izgulni.

Mikor ez a poszt íródott, volt legalább egy iskola, ahol a diákság biztosra mehetett, hogy nem fogja senki senki szendvicsét elvenni a nagyszünetben, nem rúgják be az iskola ablakát a focizók és nincs kiről lesni dolgozatírás közben.

Látogassunk el a Torino melletti Alpette-be. Itt található a világ egyik legkisebb iskolája, ahol korábban egyetlen tanuló tanult.

Ebben az észak-olaszországi kisvárosban körülbelül 300-an laknak. A kis számok törvénye alapján a gyermekek száma is nagyon alacsony, így a település iskolájának padjait néhány éve csak egy lánytanuló, Sofia Viola koptatta.

42_alpette.jpg

Annak ellenére, hogy egyetlen diák miatt nem éri meg egy épületet fenntartani, az iskolát mégsem zárták be. Ugyanis a hegyek által közrefogott településről a gyerekek csak busszal jutnának el egy nagyobb város iskolájába, ami télidőben, hóban-fagyban a szerpentinekkel tarkított vidéken nem annyira praktikus.

Sofia Viola elmondása szerint sokszor magányosan érezte magát az egy személyes osztályban. Kabátját is a szomszéd székre tette, így olybá tűnt, mintha lenne még valaki a teremben rajta és az iskola egyetlen tanárán kívül. Kétszer egy héten pedig ellátogatott egy nagyobb iskolába, hogy barátkozhasson a többi gyerekkel.

Mindazonáltal a helyzet nem örökre szólt. Egy évben például azért nem voltak osztálytársai, mert azok mindannyian felső tagozatba mentek és kikerültek mellőle. Viszont a rá következő évben az óvodából érkezett pár másik gyerkőc és máris lettek társai.

42_alpette2.jpg

Az iskolában egyetlen tanár tanít, Ms. Carvelli. Ő nem is annyira diákként tekint a tanulóira, inkább barátként. A „magánóra” hangulat lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz és családias hangulat alakuljon ki.

Az iskolai órák a kis létszám ellenére ugyanúgy zajlanak mint bármely más iskolában. De az biztos, hogy a tanárnőnek itt nem fájdul meg a feje a gyerekzsivajtól.

 

 

Források és képek: dailymail.co.uk, huffingtonpost.co.uk, cntvna.com

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

A lányos fiúk országa: Számoa

Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

Gyereknap Németországban

Gyereknap a Himalájában

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

Gyereknap (volt) az ellentétek országában

Nem kell megenni a polipot. Mellesleg más állatot se.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

iskola legkisebb Olaszország Európa