2017. feb 06.

Bekukkantunk a Cook-szigetekre

írta: Tanczer Viki
Bekukkantunk a Cook-szigetekre

Február 12-e a Cook-szigeteki gyerekeké. A gyereknap alkalmából beülünk a kisrepülőbe és meg sem állunk a szigetországig. Könnyű oda eljutni, nyugati irányban Hawaii-ig egyenesen, aztán balra fordulunk (fogunk egy kókuszdiót), és tovább egyenesen.

Meglessük, hogyan töltik napjaikat itt a fiatalok és mivel foglalkoznak, ha épp nem a strandon lógnak.

15 paradicsomi sziget alkotja a Cook-szigeteket, mely érdekes közigazgatási kapcsolatban áll Új-Zélanddal. A szigetcsoport külpolitikáját és védelmét Új-Zéland látja el az ottani vezetőkkel konzultálva. Érdekes továbbá, hogy a Cook-szigetek lakói új-zélandi állampolgárok is egyben, de ez visszafele már nem igaz. Az ország hivatalos nyelve az angol és a Cook-szigeteki maori, más néven rarotongai nyelv. De vannak itt egyéb beszélt dialektusok is mint a vicces nevű pukapuka-i változat. Az ország fő bevétele a turizmusból származik, meg többek között az offshore bankolásból, de ebbe most nem mennénk inkább bele...

A nyelvi változatossághoz hasonlóan nagyon érdekes a névadás hagyománya is. A szigetek maori lakói számára a nevek kiválasztása szimbolikus jelentőségű. A névvel nem csak a felmenők, leszármazottak, vagy a barátok kapcsolódnak össze, hanem az ranghoz, földhöz, eseményekhez vagy kapcsolatokhoz való kötődést is kifejez. A neveket nem egy szójegyzékből veszik, mint ahogy az errefelé szokás, ugyanis azokat meg is lehet álmodni, vagy ki lehet találni. Az emberek neve továbbá nem csak születéskor, esküvő után, vagy a halállal változhat meg, de pl. egy rossz ómen hatására is. Nagyon érdekes, hogy a női és férfi keresztnevek felcserélhetők és a vezetéknév személyről személyre változhat még egy szűk családon belül is.

Milyen jelentéseket hordoznak a nevek? Tudományos kutatások szerint a nevek állhatnak egy szótagból (Ka, Tu, Tei), de lehetnek akár egy mondat hosszúak is (Tamaine-kite-ite-tumatatenga – a lány, aki ismeri a szomorúságot, Tamaine-tu-ite-ngai-atea – a lány, aki egyedül áll).

54_cook_isl2.jpg

De be vannak ezek a szigetlakók fordulva, hogy ilyen neveket adnak a gyerekeiknek? – kérdezhetnénk. Nem, csak éppen abban hisznek, hogy ha a szülők kerülik az érzelmekkel teli, kedvességet, szépséget, erényeket leíró neveket, akkor távol tarthatják a rossz szellemeket és ördögöket a gyerekektől. Hiszen miféle szerzet akarná megkörnyékezni azt, aki ’haszontalan’  (Tamaine-tutai), ’rossz ember’ (Tangatakino) vagy például ’rossz szagú’ (Aungakino).

Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is!

Pedig a Cook-szigeteki gyerekek nagyon serények tudnak lenni és nagyon odafigyelnek környezetükre. Az idősebb generáció úgy nőtt fel, hogy mindenkinek ki kellett venni a részét az otthon körüli teendőkből. Bár a mai, modern világban sok család nem a földeken vagy a vizeken, hanem pl. két munkahelyen keresi meg a pénzt, az otthoni munkamegosztással kapcsolatos szemléletet továbbörökítik. A gyerekek életkoruknak megfelelő feladatokat kapnak, levelet gereblyéznek, sövényt vágnak, segítenek a kertben vagy épp állatokat etetnek.  A tiszta környezet és a tiszta ruha nem magától értetődik, azért mindenkinek tenni kell. A család és a környezetük körüli felelősségvállalás így a kezdetektől jelen van a gyerekek életében.

54_cook_isl.jpg

Ezért nem idegen nekik az sem, hogy az tanórák előtt felsöpörjék az iskola udvarát, összeszedjék a szemetet, vagy lemossák a tanterem ablakait. A felelős viselkedés jó esetben magával hozza a kötelességtudatot is, hogy időben oda kell érni az iskolába, meg kell írni a leckét, tisztelni kell a többi diákot és a tanárokat, vagy hogy aktívan részt kell venni az órákon és az iskola életében. Tulajdonképpen a gyerekek azt tanulják meg, hogy ők nem „ellátandó” tagjai a közösségnek, hanem ők is aktívan tehetnek valamit a közösségért.

54_cook_isl5.jpg

54_cook_isl6.jpg

Ha túl idilli lenne ez a kép, akkor lássuk, miként vélekednek az ottani gyerekek a Cook-szigetekről. Ehhez egy fogalmazás verseny győzteseinek írásaiból idézünk.

„A Cook-szigetek egy békés ország, mert az emberek barátságosak és kedvesek. ˙(...) tisztelettudóak, gondoskodóak. Összetartanak ˙(...), segítenek egymásnak és összefognak. Jobban szeretnek csoportban a közösségért tenni valamit, mint az egyénekért. (...) A környezet nagyon fontos a sziget lakóinak, ezért tisztán tartják. Minden szigeten nagyon tiszta a környezet és nagyon gyönyörű. A szigetek tele vannak természeti szépségekkel, fehér strandokkal, eldugott lagúnákkal és fekete gyönggyel. (...) A hagyományok fontosak a polinéziai emberek számára. Ez hozzátartozik az egyéniségünkhöz, ez tesz minket különlegessé. A Cook-szigetekre érkező embereket virágfüzérrel köszöntjük, ami az elfogadás és a szeretet jele".

54_cook_isl4.jpg

"(...) Általánosságban elmondható, hogy a Cook-szigetek egy tiszta ország. Legtöbbünket büszkeséggel tölt el, hogy tisztán és rendezetten tartjuk a kis szigeteinket. A gyönyörű és rendezett környezet a jólét és a büszkeség érzését hirdeti. (...) Mindig megborzongok, ha azt hallom a turistáktól, hogy „ez a hely olyan, mint a mennyország”. Tudom, hogy nem csak a szigetekre értik, hanem az emberekre is. Az itteni emberek természetüktől fogva vendégszeretők és barátságosak. Ritkán látni olyan embert, aki nem mosolyog. De miért is ne mosolyognánk? Olyan sok minden miatt lehet mosolyogni”.

Nos, ez a paradicsomi ország még most sem tűnik kevésbé idillinek. Lehet, hogy akkor tényleg olyan? Akárhogy is legyen, a legutolsó mondatot mindenki tegye valami könnyen elérhető helyre és vegye elő sokszor. Hiszen oly sok minden miatt lehet mosolyogni. :)

 

 

Források és képek: en.wikipedia.org, jps.auckland.ac.nz, cookislandsnews.com, cookislands.org.uk, discovercookislands.com, stuff.co.nz, travelseelove.com, globalvolunteers.org, 2015sctraveltorbay.blogspot.co.at

 

Tovább a melegebb éghajlatra:

„Szőkék legelébb, aztán feketék” – Utazás a Salamon-szigetekre

A lányos fiúk országa: Számoa

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

Ünnepeljünk bikiniben!

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

Családok a Fehér Házban

Gyerekek a Fehér Házban

Gyereklátogatók az Elnöknél

Ahol a férfi az úr a háznál - Gyereknap Tunéziában

Hogyan lesz egy bahamai óvodai körjátékból világsláger?

Mérnökök a monszun idején

Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

oktatás névadás nevelés gyermekmunka Óceánia Cook-szigetek