2017. jan 03.

Hogyan lesz egy bahamai óvodai körjátékból világsláger?

írta: Tanczer Viki
Hogyan lesz egy bahamai óvodai körjátékból világsláger?

Tudta magáról, hogy ismer egy bahamai óvodás dalt? Ha nem, most felfedjük a titkot.

Január 6-a a bahamai gyerekek ünnepe, a Wikipédia szerint január első péntekén tartják itt ugyanis a gyereknapot. Fotelutazó szerkesztőségünk ezúttal ide látogat el. Hip-hip-hurrá, kedves bahamai gyerekek!

48_bahamas2.jpg

Hasonlóan a Maldív-szigetekhez, Bahama esetében is nagyon nehéz felkutatni olyan forrásokat, amelyek nem elsősorban nyaralási ajánlatokról szólnak. Így az ember hamar szembesül azzal, hogy ez az ország valóban a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Ennek megfelelően az ország GDP-jének 60%-a ebből az ágazatból jön és a lakosság fele is ebből él. A luxushajókon utazó turisták és a nagy hangsúlyt kapó bankszektor pedig a közép-amerikai régió leggazdagabb országává emelte ezt a szigetcsoportot.

Azt gondolnánk, hogy a gazdasági vezető szerep garantálja, hogy itt akkor minden szép és jó is egyben. De van néhány pont, amin azért még ebben a paradicsomi országban is lehetne javítani. Az iskolai oktatás színvonala az utóbbi években például romlott, köszönhetően az egyre nagyobb létszámú osztályoknak, és a tanítási eszközök valamint az internet hiányának.

48_bahamas.jpg

 

Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is!

Hasonlóan Costa Rica-hoz, korábban Bahama szigetein is a nagycsaládos berendezkedés volt jellemző, de mára ez felbomlani látszik. Mindez azért problémás, mert a családjogi törvények nem kötelezik a férfiakat arra, hogy megszületett gyermekeikről gondoskodjanak. Mivel a gyermekek fele házasságon kívüli kapcsolatból születik, a leendő apák sokszor elhagyják az anyákat, mikor megtudják, hogy azok teherbe estek. Így sok anya egyedül neveli a gyermekét, és a rokoni kapcsolatokra sem számíthat a korábban említett nagycsaládok felbomlása miatt. A felügyelet nélkül felnövő gyerekek pedig sokszor elkallódnak és iskolakerülővé válnak.

Nagyon érdekes, bár emellett elítélendő is, hogy a bahamai törvénykezés szerint a testi fenyítés 16 éves kor alatt családi kereteken belül megengedett, feltéve, ha annak a magatartás korrigálása a célja. Ezt a jogi felhatalmazást a szülők átruházhatják továbbá az iskola egyik tanárára. Valamint az oktatási minisztérium az osztályfőnököket és a fegyelemért felelős iskolai alkalmazottakat is felhatalmazza, hogy bizonyos helyzetekben testi fenyítést alkalmazzanak. Mindez persze ütközik néhány nemzetközi gyermekjogi és –védelmi egyezménnyel, így Bahama, lévén ilyen szervezetek tagja, nem késlekedhet sokat, hogy a testi és mentális erőszaktól megvédje a fiatalokat.

De evezzünk most békésebb vizekre, elvégre Kolumbusz első partraszállásának országa ennél több és kellemesebb témát is tartogat számunkra.

Itt van mindjárt a címben is említett óvodai körjáték kérdése. A régióban elterjedt dalos játékot úgy játsszák, hogy egy valaki a kör közepén „freestyle” táncol, közben a többiek énekelnek. Majd a kör közepén álló kiválaszt a körből valakit, helyet cserélnek és a kör közepére került ember táncol tovább.  A körjátéknak sokféle változata van, de egyet a világon mindenki ismer:

Brown Girl in the Ring

There's a brown girl in the ring
Tra la la la la
There's a brown girl in the ring
Tra la la la la la
Brown girl in the ring
Tra la la la la
She looks like a sugar in a plum
Plum plum

Show me your motion
Tra la la la la
Come on show me your motion
Tra la la la la la
Show me your motion
Tra la la la la
She looks like a sugar in a plum
Plum plum

Skip across the ocean
Tra la la la la
Skip across the ocean
Tra la la la la la
Skip across the ocean
Tra la la la la
She looks like a sugar in a plum
Plum plum.

Felismerte? Nem? Akkor itt egy kis segítség:

Személy szerint eddig nem kedveltem a Boney M-et, mert aki a hónapok nevéből gyárt dalt, az mindenre képes. Óvodás dalra meg végképp nem gondoltam volna... :) De amikor a nap végén lefekvéskor még mindig ezt a dallamot dúdolom, akkor be kell látnom, hogy nagyon ügyesen hozták ki belőle a világslágert.

Éljenek a bahamai gyerekek! Tra la la la la!

 

Források és képek: jbfsaleblog.com, en.wikipedia.org, humanium.org, nativestew.com, bahamas4kids.com, youtube.com

 

Angolul is elolvasom!

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

Utazz velünk tovább:

Mérnökök a monszun idején

Az ország, ahol a krampuszokat kirúgták szögletre

Szerencsések a magyar gyerekek

Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

Húsz meglepő iskolai érdekesség a Föld körül

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

játék dal iskola testi fenyítés Bahamák Latin-Amerika