2016. dec 06.

A világ legnagyobb iskolája

írta: Tanczer Viki
A világ legnagyobb iskolája

Már csak pár nap van Karácsonyig, minden fényárban úszik, mindenki készülődik. A hangulathoz illő képet választottunk felütésnek, hogy a különleges iskolákat bemutató sorozatunkat stílszerűen folytassuk. Ezúttal a világ legnagyobb iskolájába látogatunk el.

Az indiai City Montessory School 52.000 diák iskolája. Az Lucknow-ban található és húsz épületben férnek el a tanulók, akik az óvodától kezdve a középiskola végéig folytathatják itt a tanulmányaikat. Lássuk, hogyan zajlik az élet ebben a mamutiskolában!

Reggel negyed nyolctól érkeznek a diákok az iskola elé. Vagy egy tucat segítő segíti a kiszállást az autóknál, kiveszik a tetőcsomagtartókból az iskolatáskákat, és továbbterelik a forgalmat. A kapuknál szintén segítők engedik tovább a hömpölygő tömeget, hogy a bámészkodók ne akadályozzák a többieket. Egy órával később még mindig csak érkeznek az autók és a gyerekek. Már önmagában az sem kis feladat, hogy a kamaszoktól kezdve az óvodásokig mindenki megtalálja az osztálytermét és a társait. A feladatot nehezíti, hogy mindenki ugyanazt az egyenruhát hordja.

41_cms_1.jpg

Az iskola egyik épülete

A Guinness világrekorder iskolának majd 4.000 dolgozója és 1.050 tanterme van. Mindegyikben 45 diák fér el, de ha a szülők nagyon kardoskodnak, márpedig kardoskodnak, akkor kénytelenek pótszékeket bevinni a helyiségekbe.

Ezt az iskolát 1959-ben alapította Dr. Jagdish Gandhi, gyermekpszichológusi doktorátussal rendelkező feleségével együtt. Az iskolába először öt diák járt. Mára nagyon népszerű és jó hírű intézménnyé vált, ahol a gyerekek majdnem felének tanulmányi eredményei verik az országos átlagot.

A hatalmas méretek ellenére ez az iskola nem közintézmény, állami támogatást egyáltalán nem is kap. Magániskoláról van szó, a tandíj az átlagfizetés felének felel meg körülbelül, de van aki ebből anyagi körülményeire való tekintettel kedvezményt kap. Az intézmény még így is olcsóbb, mint némelyik másik elit iskola a városban. Mindazonáltal mivel van pénz, van miből fedezni a színvonalas oktatás költségeit.

41_staff.jpg

A tanári kar (egy része)

Egy kémia tanár elmondása szerint inspiráló, hogy a vezetőség elvárja tőlük, hogy innovatívak legyenek a tananyag tekintetében, vagy hogy használjanak multimédiás eszközöket. Motiváló továbbá, hogy az erőfeszítéseit kompenzálja a fizetése, itt ugyanis egy kicsit többet keresnek a tanárok, mint a közintézményekben. Valamint ha a gyerekek száma meghaladja a 45-öt, a megnövekedett leterheltség miatt minden plusz tanuló után megkapja a fizetése 1%-át.

Az igazgatók kétszer annyit keresnek mint a közoktatásban dolgozó kollégáik. A nagyobb campusokon igazgatóhelyettesek segítik az ő munkáikat. Az adminisztráció gördülékenységéért felelnek továbbá az osztály koordinátorok (35 tanárt két ilyen koordinátor segít). Ők tanítanak és a tanárokat is értékelik, így egy gyerek sem marad le, senkiről nem feledkeznek meg. A nagy létszámú osztályokban asszisztensek segítik az oktatást. Segítenek az értékelésben, és válaszolnak a tanóra közben felmerülő kérdésekre.

Egy 14 éves tanuló elmondása szerint el sem tudná képzelni, hogy kisebb iskolába járjon. Nagyon sok barátra lehet itt szert tenni, sokféle érdeklődésű és ízlésű embert lehet megismerni. Igaz, kihívásokat is tartogat ez az iskola, mert kétszer olyan keményen kell dolgozni, hogy az ember kitűnjön a tömegből, és ne csak egy legyen a sok ezer diákból. Egy osztálytárs hozzáteszi, hogy valóban nagy a versengés, de a tantárgyakon kívül az emberi értékekről is sokat tanulnak. Dr. Gandhi pedig a példaképük, hogy jó polgárokká akarjanak válni.

Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is!

41_jelmondatok.jpg

Az iskola értékeivel, jelmondataival díszítik a falakat

A mamutiskola több feladatot központosítva végez, mint pl. a tananyagtervezés, pénzügyek, szállítás. Az egyes alintézmények igazgatói és tanárai viszont sok mindenben szabad kezet kapnak. Továbbá készpénzben kifizetett bónuszt, ha a diákjaik országos versenyeken kiemelkedően teljesítenek. Konferenciákon vehetnek részt, de iskolán kívüli kötelezettségeik is vannak. Havonta öt diákot kell otthon felkeresniük, amolyan családlátogatás jelleggel. Így biztosítja az iskola, hogy a diákok otthoni körülményei is megfelelők legyenek a tanuláshoz és hogy a nagy sokaságban egy gyermek se „vesszen el”.

Az iskola szelleme azonban túlmutat a tanuláson. Ünnepségek alkalmával a gyerekek hinduknak, muszlimoknak, buddhistáknak stb. öltöznek be, hogy a toleranciára hívják fel a figyelmet. Félévkor és év végén pedig a tíz legjobban teljesítő tanuló anyukáját felhívják a színpadra, ráültetik őket egy hatalmas mérlegre és gyümölcsökben mérik meg a súlyukat. Ez lesz az ő elismerésük és jutalmuk, amiért hozzájárulnak gyermekük jó tanulmányi eredményeikhez. Mivel az iskola diákjai nagyon jól teljesítenek, egy egész részlegnyi ember dolgozik a gratuláló levelek kiküldésén.

41_gyumolcs_meres.jpg

Az iskola 79 éves vezetője Jagdish Gandhi Mahatma Gandhi meggyilkolása után vette fel ezt a nevet, ezzel is bizonyítva rajongását példaképe és annak eszméi iránt. Ez az iskolák épületein is megmutatkozik, mert mindenhol idézetek tarkítják a falakat: „Ne a probléma, a változtatás részese legyél!”, „ Gyermekeid újra felfedezik számodra a világot” stb. A hagyományos tantárgyakon túl a diákok itt a világbékéről is tanulnak. Jagdish Gandhi célja jobbá tenni a világot, és ez az iskolai eredményeknél is fontosabb: „Mi itt nem csak tantárgyakat tanítunk, hanem azt is, hogy hogyan lehet szeretni a világot. A lucknow-i embereknek pedig tetszik az iskola filozófiája, ezért szeretik ide járatni a gyerekeiket”.

Fáradozásait mind az UNESCO, mind a Dalai Lama elismerte: 2002-ben Békedíjjal, 2010-ben pedig a Hope for Humanity díjjal tüntették ki az iskola alapítóit.

Azt hiszem, az egész világra ráférne most egy világbéke-gyorstalpaló ebben az iskolában. A Gyerekek a Föld körül ezzel a poszttal kíván minden kedves olvasójának szépséges ünnepeket!

 

Források és képek: cmseducation.org, theguardian.com, newsfeed.time.com, dailymail.co.uk

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, kövess minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

Utazz velünk tovább:

Mérnökök a monszun idején

Az ország, ahol a krampuszokat kirúgták szögletre

Szerencsések a magyar gyerekek

Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

Húsz meglepő iskolai érdekesség a Föld körül

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

oktatás világbéke iskola Ázsia India