2016. dec 05.

Az ország, ahol a krampuszokat kirúgták szögletre

írta: Tanczer Viki
Az ország, ahol a krampuszokat kirúgták szögletre

December 5-én leugrunk Dél-Amerikába melegedni. Két okunk is lesz rá, egyrészt mert gyereknapozunk, másrészt, mert mikulásozunk. Érdekes egyveleg lesz a két ünnepből, érdemes velünk tartani. Nem kell sál, nem kell sapka, csak nekiruccanunk. Aki bújt, aki nem, mi megyűűűnk!

Suriname az egyik legészakibb ország a dél-amerikai földrészen. Brazília felett helyezkedik el – ha valaki épp a térképet böngészné. Egykor holland kolónia volt, és emiatt ez az egyetlen nem európai ország, ahol a lakosság nagyobb része ma is hollandul beszél. Érdekes és sokszínű keveréke alakult itt ki a népeknek, akik a karibi térség és Suriname őslakosaitól, afrikai rabszolgáktól, holland és angol gyarmatosítóktól, vagy indonéz munkásoktól származnak.

A gyereknapi Mikulás érkezése előtt viszont számunkra az az érdekes, hogy mit keres a holland Sinterklaas Dél-Amerikában, és főleg mit szólnak az egykori rabszolgatartó gyarmat lakói ahhoz, hogy Sinterklaas a hagyomány szerint krampuszok helyett fekete rabszolgákkal látogat el a gyerekekhez.

45_sinterklaas_in_suriname.jpg

A dolog lényege a Sinterklaas-tól, avagy a holland Mikulástól ered. A hollandiai hagyományok úgy tartják, hogy Sinterklaas a Márton-nap utáni első szombaton érkezik meg gőzhajóval Madridból Hollandia valamelyik kikötőjébe. Minden évben más várost választ, hogy minél több gyerek megpillanthassa őt.

45_sinterklaas-en-zwarte-piet.jpg

Sinterklaas szolgáival, a Zwarte Piet-ekkel, azaz a Fekete Péterekkel utazik (fehér lovon, és a kéményen át dobja be ajándékait a gyerekeknek), akik segítenek az ajándékosztásban és számon tartják a gyerekek rossz tetteit. Aki rossz volt, azt a Zwarte Piet beleteszi  a zsákjába, és elviszi egy évre Spanyolországba, hogy megtanítsa, rendesen viselkedni. Mondjuk egy éves madridi turnét én is szívesen bevállalnék, amilyen hideg van... lehet, hogy kicsit rosszalkodok majd. :)

45_sinterklaas-zwarte-piet.jpg

A gyarmati évek során ez a tradíció begyűrűzött Suriname-ba is. Mindazonáltal az utóbbi évtizedekben a Fekete Péterek jelenléte lett az a pont, ami elkezdte érzékenyen érinteni a suriname-i mikulásvárókat. Nem lehet ugyanis elmenni amellett a tény mellett, hogy a Fekete Péterek nagyban hasonlítanak az egykori rabszolgákhoz.

Egy suriname-i tanárnő elmondása szerint a mikulásünnepségeken a sarokba állítják őket, senki nem köszönti őket, rájuk sem néznek, csak állnak a nehéz zsákkal a kezükben, míg Sinterklaas-t szívélyesen beinvitálják, hellyel és étellel kínálják. A Fekete Péter nem kap semmit, tulajdonképpen nem is létezik az ünneplők számára. Az ajándékokat sem ő osztja, hanem odaadja a Sinterklaas-nak, aki ezáltal „elviszi a show-t”.

45_sinterklaas.jpg

A tanárnő szerint ez a fajta nyilvánvaló diszkrimináció nem méltó a közös ünnepléshez, bár a gyerekek valószínűleg a legkevésbé sem gondolnak ebbe bele és nem gondolkodnak el ennek kapcsán a rabszolgatartás kegyetlen évszázadairól sem. A Fekete Péterek ellenzői szerint a faji megkülönböztetés abban is megnyilvánul ennek a hagyománynak a kapcsán, hogy Sinterklaas, a fehér ember oszthatja az ajándékokat, ő az, aki felé szeretettel fordulnak a gyerekek, míg a Zwarte Piet-től, a fekete embertől félnek, hiszen ő berakja a rosszalkodókat egy zsákba és elviszi magával.

Megoszlanak a vélemények a mikulásünnep kapcsán. Van, aki az évszázados hagyomány tiszteletét fontosabbnak tartja, és nem változtatna semmin. Valamint vannak azok, akik egyszerűen azért nem tartják helyénvalónak a Fekete Pétereket, hogy a gyereknap igazán csak az örömről és a vidámságról szólhasson, ne kelljen félni aznap senkitől.

Ami biztos, hogy Suriname elköszönni látszik a helyi krampuszoktól. A Fekete Pétereket egyre több helyen helyettesítik bohócokkal, vagy Disney figurákkal, vagy egyszerűen kimaradnak az ünnepségek keretéből.

 

A Gyerekek a Föld körül hagyományai viszont azt kívánják meg, hogy egy nagy "Hip-hip-hurrá!"-t küldjünk Suriname-ba az ottani gyerekeknek. Legyen szép a gyereknapi mikulásvárás!

 

 

Források és képek: ireport.cnn.com, anydayguide.com, whychristmas.com, roetinheteten.info, sintenpietengilde.nl

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

Utazz velünk tovább:

Szerencsések a magyar gyerekek

Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

A lányos fiúk országa: Számoa

Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

Gyereknap Németországban

Gyereknap a Himalájában

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

mikulás rabszolgák Sinterklaas Suriname