2016. nov 22.

Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

írta: Tanczer Viki
Az iskola, ahol könyvből tanulják meg a gyerekek, hogyan néz ki egy fa

A korábbi iskolai érdekességeket bemutató posztunkban már említést tettünk Tibet furcsa nevű városáról, Phumachangtang-ról, ahol a világ legmagasabban fekvő általános iskolája található. Kukkantsunk bele most az itteni diákok életébe!

A Telegraph cikke szerint Phumachangtang a Tibeti-fennsíkon fekszik és a világ legmagasabban fekvő városa. Ennek folytán eme település egyetlen általános iskolája esik a legközelebb az éghez. Az 5.373 méteren elhelyezkedő város kétszáz méterrel fekszik a Mount Qomolangma, azaz a Mount Everest alaptábora felett. Úgy tartja a mondás, hogy ebben a Bhutánhoz közeli, a Himalája északi hágóján elhelyezkedő városban az emberek nappal a felhőkön lovagolnak, éjszaka pedig a csillagokért nyújtózkodnak.

39_tibet2.jpg

Egy rendőr gyakorló füzeteket oszt az iskolásoknak

A költői hangulat ellenére rendkívül rideg, nomád körülmények között élnek az emberek az 5.600 m feletti területeken.

Droma, egy 11 éves itteni fiatal azt mondta, hogy nyolc éves koráig nem tudta, hogy néz ki egy fa. „Tankönyvekből tudtam meg, hogy a földből nem csak fű, hanem fa is gyökerezhet.”

Migyur, a phumachangtang-i általános iskola 37 éves vezetője elmondta, az iskolájának kilenc tanára van. Mind a kilenc férfi. „A nagy tengerszint feletti magasság miatt nehéz hosszú időre itt tartani egy női tanárt. Mindegyikőjük aggódik, hogy a kemény körülmények kihatással lehetnek a termékenységükre. Ez egyben azt is jelenti, hogy a férfi tanárok nehezen találnak partnert maguknak.”

A kilencből hét tanár már megházasodott, és más városokbn élnek. Egyszer az egyik fiatal tanár a partnerkeresés nehézségei miatt panaszkodott. Az igazgató viccből felajánlotta neki, hogy menjen el egy hónap szabadságra, és keressen magának barátnőt.

A Phumachangtang Általános Iskolát 1986-ban alapították és először csak három tanára és negyven tanulója volt. Mostanra megnőtt a beiratkozók száma: 40 fiú és 68 lány jár az intézménybe.

39_tibet3.jpg

Az elme pallérozása: a diákok az iskolai télikertben írhatják a házi feladataikat

Migyur 14 éve vezeti az iskolát. Minden tanuló bentlakásos, mert a nomádok messzi vidékeken élnek, így a diákok nem tudnak hazajárni iskola után. „Minden tanuló ingyen tanulhat nálunk, továbbá ingyen étkezést és elhelyezést is kapnak itt” – mondja Migyur. Az időjárási körülményekre való tekintettel pedig 60 napos téli szünetet tartanak és 15 napot pihenhetnek a diákok nyáron.

Minthogy egy teljesen nomád városról van szó, a diákok javarészt jak és ürühúst esznek, valamint vajat és sajtot. A legtöbbjük nem eszik se csirkét, se disznóhúst. A zöldségek beszerzése és tárolása nagy kihívást jelentene, mert télen az átlagos hőmérséklet elérheti a -30 fokot is. A létfontosságú jak, birka, vagy más állatok is épphogy túlélik a telet.

A kemény körülmények a szállítmányozást és az információáramlást is megnehezítik. Az iskola megnyitásakor a nomádok a nehézkes kommunikációnak és gazdasági helyzetnek köszönhetően vonakodva küldték gyerekeiket iskolába. Mára ez megváltozott, támogatják az iskolába járást és az oktatásban a felemelkedés lehetőségét látják.

A városban kb. 1.000 fő él, öt ember dolgozik a közigazgatásban. Úgy 40 ember járt középiskolába és nyolcnak volt felsőfokú végzettsége.

39_tibet4.jpg

A tanulók könyvekből ismerkednek a hegyeken túli világgal

Ebben a városban az élet az emberi túlélés határain mozog. Itt a levegő 40%-nál kevesebb oxigént tartalmaz mint a tengerszinten és az átlagos éves hőmérséklet -5 fok. A 2000-es években a phumachangtang-iak átlagéletkora 40 év volt. Mára ez már 45 évre tolódott ki, de még így is jelentősen elmarad az országos átlagtól, ami 74 év.

Voltak olyan tervek, hogy a körülmények javítása végett az iskolát lejjebb költöztetik a 4.900 m-en fekvő Namoche faluba, mondta Migyur, az igazgató. „De a falulakókat nem olyan könnyű kimozdítani, mert a legtöbb tibeti nomád szívesebben él a magasabban fekvő vidékeken.”

 

Na, ezt nevezhetjük akkor a világ „magasiskolájának”.

 

 

Forrás: Telegraph

 

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

Pénzkereseti lehetőség 8 éves kor alatt - avagy kilenc fogtündér hagyomány a nagyvilágból

A „Szivárvány nemzet” gyereknapja

Babákkal a Parlamentbe

A lányos fiúk országa: Számoa

Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

Gyereknap Németországban

Gyereknap a Himalájában

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

Gyereknap (volt) az ellentétek országában

Nem kell megenni a polipot. Mellesleg más állatot se.

Könyvajánló – Robert Merle: A Gyermekkirály

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

oktatás iskola Ázsia Himalája Tibet