2016. sze 28.

Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

írta: Tanczer Viki
Gyermeknap a maják földjén és a Selyemúton

Október 1-jén három országba utazunk, nevezetesen El Salvadorba, Guatemalába és Sri Lankára. Vegyünk hát nagy levegőt és  kiáltsuk hangosan, hogy „Hip-hip-hurrá!”, hogy minden ünnepelt meghallja.

Ennek a két közép-amerikai és egy ázsiai országnak a gyerekei nagyon hasonló körülmények között élnek. Csak sajnos itt arról nem fogunk tudni említést tenni, hogy mindenki iskolába tud járni, kap eleget enni, vagy hogy matricát kap az orvosnál, ha beoltják. Mindhárom ország ugyanis a szegénységgel, a gyermekjogok csorbulásaival, a gyermekmunkával, az erőszakkal, a regisztrálatlan születésekkel, gyermekházassággal, fiatal kori terhességgel, az oktatásból kimaradással, alultápláltsággal küzd.

Mivel a blog többről akar szólni, mint az efféle borzalmak felsorolása, a rögösebb úton haladunk tovább és megpróbálunk mélyebbre ásni mint a statisztikák. Hiszen az nem lehet, hogy ezen gyerekek kapcsán ne lehetne valami vidámat, vagy érdekeset találni! Csak kutakodni kell!

És tessék! Itt van például rögtön néhány játék El Salvadorból.

Az első a „Húzd a hagymát!” (Arranca cebolla) névre hallgató játék. A lényeg, hogy egy erős gyerek (ő a hagyma) megragad egy lámpaoszlopot, fát stb. és a többiek, úgy hatan-heten, testmagasság szerint felsorakoznak mögötte. Mindenki megfogja az előtte álló derekát és a cél az, hogy közös erővel kihúzzák a hagymát a helyéről. Jó, ha puha helyen játsszák ezt a játékot, mert a poén a végső, közös földön fetrengés. Figyelem: ha a hagymát csiklandozzák, hamarabb enged. :)

32_arranca-cebolla.jpg

A „Galád belek” (Tripa Chuca) nevű játékot papíron játsszák. A két játékos felírja a számokat kétszer egytől húszig egy nagyobb papírra. Aki kezd, összekötheti a két egyes számot, a következő a két kettest stb. A lényeg, hogy az új összekötő vonalak sem a számokat, sem a többi vonalat nem érinthetik. Eleinte könnyű, de 4-5 környékén már csak golyózik a szemünk. Innen a „galád belek” elnevezés.

32_dirty-guts-1.jpg

32_tripa-chuca.jpg

 

Menjünk át akkor Guatemalába egy kicsit ugrókötelezni. Úgyis sok volt a keksz a délutáni kávéhoz...

Szóval adott legalább három gyermek és egy hosszú ugrókötél. Ahogy hajtják a kötelet, át kell jutni az egyik oldalról a másikra. Az első alkalommal egyszer kell átugrani a kötelet. A második átjutáshoz kétszer kell ugrani. A harmadikhoz háromszor, és így tovább. Az nyer, aki a legtöbbet tudja ugrani, anélkül, hogy hozzáérne a kötélhez.

32_ugrokotel.jpg

 

Az utolsó játék Sri Lankáról származik, és a „Kana mutti bindeema” névre hallgat. Kell hozzá több agyag edény, amiket megtöltenek vízzel, homokkal, vagy más érdekes dologgal, például tintás vízzel. Fellógatják az edényeket pl. egy fára. A versenyzők szemét bekötik, egy darab bambusznádat adnak a kezükbe és így próbálkozhatnak azzal, hogy eltalálják az edényeket. Az győz, aki eltalálja a tintás edényt. Hozzá kell tenni, hogy ezt a játékot nem az iskolai szünetben játsszák, hanem pl. az újévi ünneplés keretében. Kimondottan a nevettetés a célja, hiszen mi másért akarna valaki versengeni azért, hogy a saját feje felett üthesse szét a tintás-vizes csuprot.

32_sri_lanka.jpg

Egy másik újévi játék a „Kotta pora”, vagyis a párnacsata, amelyet Sri Lankán egy magasabb szintre emelnek. A versenyzők ugyanis egy vízszintes rúdon ülnek (a haladóbbak egyik kezét még hátra is kötik), és egy párnával addig püfölik az ellenfelet, míg az le nem pottyan. A rúd alá azért tesznek matracokat, vagy eleve vízben állítják fel őket, hogy a bátor önkéntesek ne üssék meg magukat.

32_kotta-pora.jpg

 

Ezzel a bejegyzéssel együtt küldjük jókívánságainkat a leendő gyereknaposoknak!

Az elpuhult szerkesztőség meg elmegy ugrókötelezni...

 

Forrás és képek: wikipedia.org, paynterhome.com, blog.unbound.org, sundayobserver.lk, thelocalist.com, humanium.org, crookprimary.org.uk

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

Gyereknap Németországban

Gyereknap a Himalájában

Hogyan cseperednek a gyerekek a világ legboldogabb országában?

Gyereknap (volt) az ellentétek országában

Nem kell megenni a polipot. Mellesleg más állatot se.

Könyvajánló – Robert Merle: A Gyermekkirály

Szamuráj-csákó és ponty-sárkány - Gyereknap Japánban és Dél-Koreában

Latin gyereknap a gyerekkatonák vidékén - Kolumbia és Mexikó

Gyereknap Zambiában

A legeslegelső gyereknap országa - Törökország

„Lóra pattanok, mert cowboy vagyok.” – Hogyan élnek a gyerekek az amerikai farmokon?

Gyereknap a gyermekmunka országában

Szólj hozzá

játék gyermeknap gyermekmunka Amerika Ázsia Sri Lanka Guatemala El Salvador gyermekházasság