2016. ápr 27.

Gyereknap Zambiában

írta: Tanczer Viki
Gyereknap Zambiában

 

A hétvégi törökországi látogatás után április 24-én Zambiába utaztunk, hogy felköszöntsük az ottani gyerekeket. A visszaúton viszont vizes lett a lábunk a Viktória-vízesésnél. Míg a cipőink száradtak, megfigyeltük az olyan őshonos állatokat, mint a rodéziai zsiráf, a szakállas kakukk, vagy a zambézi mocsári antilop. Ezért a megkésett köszöntő és az utólagos „Hip-hip-hurrá, Zambia!”.

A blog oldalsávjának térképén jól lehet látni, hogy Zambia Afrika délebb eső részén fekszik, bent a kontinens közepén. Közel az Egyenlítő, de attól délre fekszik, így novembertől áprilisig tart a nyár, ami az esős évszak és májustól októberig a tél, ami a száraz évszak. Az ország azon része, amely egy fennsíkon található, nem olyan forró, de a folyók mentén, az alacsonyabban fekvő területeken akár 45 fok is lehet árnyékban.

Zambia lakosságát tekintve sokszínű, mert 73 törzset tartanak számok és mivel brit gyarmat volt, angol és indiai lakosok is éltek itt nagy számban. Az ország gazdasága a bányászaton nyugszik, a vörösréz utáni kereslet az elektronika fejlődésével jelentősen nőtt. Továbbá bányásznak itt vasércet, aranyat, ezüstöt, smaragdot és más drágaköveket. Vidéken az emberek nagy többsége mezőgazdasággal és állattartással foglalkozik. Sokszor a férfiak elköltöznek az iparosodottabb városokba dolgozni, míg asszonyaik családjaikkal vidéken maradnak. A termelés nem olyan jelentős ebben az országban, mert magasak a bérek és szállítási költségek, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt években az AIDS is megtizedelte többek között a képzett munkaerőt is.

21_zambia_belyeg.jpg

Zambiában nagyon magas a HIV fertőzöttek aránya. Az utóbbi években kb. 700.000 gyermek maradt (fél)árván a betegség következtében és a helyzetet tovább rontja a tuberkulózis és a malária is. A nagy szegénység miatt a gyermekek fele alultáplált és sokan nem érik meg az öt éves kort. A rossz körülményeket olyan szokások is súlyosbítják mint például a gyermekházasság. A 20-24 éves nők majdnem fele 18 éves kora előtt ment férjhez. Az iskolázottság hiánya, a szegénység, a tradíciók mind kedveznek ennek a jelenségnek, ami viszont az AIDS és más betegségek terjedéséhez járul hozzá. Dióhéjban így lehetne összefoglalni ennek az ördögi körnek egy aspektusát.

A zambiai gyerekek életének bemutatását egy időutazással kezdjük. A bbqboy.net blog írója gyermekkorában két évet töltött Zambiában. Izgalmas visszaemlékezésének szálára fűzzük fel a mai kor érdekességeit. Az szöveget eredetiben itt lehet olvasni.

A Quebec környékéről származó Frank 8 éves volt, amikor szülei Zambiában kaptak munkát. Fogalma sem volt, hogy hol van Zambia és a legkevésbé ahhoz volt kedve, hogy focizás helyett angol órákra járjon. Lévén egykori brit gyarmat, a bemba mellett az angol is hivatalos nyelv és angolul tanulnak a gyerekek az iskolában. Az általános iskolát egyébként hét évesen kezdik és hét évig tanulnak ott. Utána két évig járják a gyerekek a középiskola alsóbb osztályait, majd három évig a felső tagozatot. Az általános iskolások kétharmada tanul tovább középiskolában.

Megérkezésük után Franknak a következők tűntek fel:

Kis házuk falát mindenütt vér borította. Ahogy később megtudták, csirkevér volt, ami kiűzte a szellemeket a házból. A házat egy kerítés választotta el a ház mögötti közel két méteres fűtől, amiben mindenféle állat és kígyó élt. A háztartást két szolgáló vezette, Simon, a kertész és Paul, aki főzött és takarított. Egy nap pl. egy köpködő vipera kúszott be a házba, amit a szakács egy machetével intézett el. Az esős évszak beköszöntével pedig minden évben megkezdődik a szárnyas hangyák rajzása. Ilyenkor ezeknek a teljesen ártalmatlan állatoknak a felhői borítják az eget. A helyiek a mai napig tudják, mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel: befogják hálóval a hangyákat és megfőzik őket. Egy másik elkészítési mód, hogy miután kihullott a szárnyuk, összeszedik őket és olajban kisütve rágcsálnivaló lesz belőlük.

Zambiában, csakúgy mint a világ nagy részén, a foci az egyik legnépszerűbb sport és játék, így hamarosan Franknek is lettek helyi barátai, akikkel egész nap az udvaron rúgták a bőrt. A foci mindenhol összehozza a gyerekeket, csakúgy mint a zene, a tánc és a játék is. Ha Zambiában összejönnek a gyerekek és van a közelben egy-két dob, hamar tánc és zene lesz annak a vége. Dobolnak, tapsolnak, énekelnek, ahogy az ebben a videóban is látszik. A felvétel elején van a lányok tánca és 1:29-nél kezdődik a fiúk sortánca. Érdemes megnézni!

Itt pedig egy másik gyerektánc látható. Itt a páros táncok után 1:40-nél van egy körtánc.

Alább zambiai gyerekek énekelnek két dalt, 1:15-nél kezdődik a második „Mwamba, mwamba” címmel.

A gyerekek egy árnyas fa alatt ücsörögnek és énekelnek. Források szerint a legtöbb faluban mindig van egy ilyen fa, úgymond „A fa”, ami a legfőbb mesélő és történetmondó hely.

21_zambia_fa.jpg

Miért van ez így? Mert ezek a helyek mindig a legnagyobb árnyékot adó fa körül alakulnak ki, ahol át lehet vészelni a délutáni rekkenő hőséget.

A youtube-on sok zambiai játékot lehet találni. Az alábbi videóban szembekötősdit játszanak a gyerekek, majd 0:52-nél kezdődik egy mondókás kidobó.

 Itt pedig egy körtánc látható:

 

 

Ezzel köszöntsük akkor a zambiai gyerekeket: éljen, éljen, éljen!

 

 

Forrás és képek: our-africa.org, bbqboy.net, humanium.org, wikipedia.org

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

Utazz velünk tovább:

A legeslegelső gyereknap országa - Törökország

„Lóra pattanok, mert cowboy vagyok.” – Hogyan élnek a gyerekek az amerikai farmokon?

Gyereknap a gyermekmunka országában

Ünnepeljünk bikiniben!

Gyereknap Palesztinában

Gyereknap az elkényeztetett és egyke gyerekek földjén

Olvass és (sz)épülj! - Már nálunk is tudsz könyveket vásárolni!

„Lázadó hangulatban voltam. Piros zoknit húztam.”(Adrian Mole) – Avagy az angol iskolai egyenruhákról

Fogzás a Föld körül

„Csavard fel a szőnyeget!” - Szobatisztaságra nevelés különféle kultúrákban

Az evőpálcika használata – Mikor és hogyan tanulják meg az ázsiai gyerekek az evőpálcika használatát?

Szólj hozzá

gyermeknap bánya Afrika Zambia