2016. ápr 19.

Hogyan élnek a gyerekek az amerikai farmokon?

írta: Tanczer Viki
Hogyan élnek a gyerekek az amerikai farmokon?

Amikor kipattant az ötlet, hogy a következő posztban menjünk lovagolni az amerikai farmokra és kukkantsunk bele az ottani gyerekek életébe, az első forrás (a találó nevű beefmagazine.com-on) azzal kezdődött, hogy „A farmerek nem emberek! Munkára kényszerítik a gyerekeiket! Szégyen!...” Aztán ahogy kibontakozott előttem a ranchok és farmer családok élete, kiderült, hogy azért ez nem teljesen így van. Sőt, akik farmon nőttek fel, áldásnak és az egyik legmeghatározóbb élménynek tartják gyerekkorukat. Miért lehet ez?

A blog kommentelői szerint először is azért, mert butaság a feladatokra gyermekmunkaként tekinteni. Hiszen nem azért kell segíteniük a gyerekeknek, mert különben nem tudja a család kifizetni a villanyszámlát. Van, aki szerint az egész farm-életmód ott kezdődik, hogy a gyerekek megtanulnak elrámolni maguk után, beágyaznak, összehajtogatják a ruhájukat stb. Aztán később a gyerekek követhetik szüleiket a farmra is, hogy ott is részt vegyenek a család életében és így automatikusan részt vállalnak a ház, a farm körüli munkákban. De ez önmagában nem nagy „was-ist-das”, ez minden gyerek nevelésének része kéne, hogy legyen. Csak esetleg azoknak a gyerekeknek a feladatai, akik nem egy farmon nőnek fel, nem annyira izgalmasak mint a ranchbéli teendők.

17_ranch-kids.jpg

Milyen tevékenységekben vesznek részt a gyerekek? Egy két éves kislány a kommentek szerint pl. „segít megvizsgálni” az állatokat, összeszedi a tojásokat, vagy megeteti a tyúkokat. Megtanul állatokat terelni, mert ő hajtja be a baromfiakat az ólba, de a paradicsomok minőség ellenőrzésében is komoly részt vállal és természetesen a kombájn sem gurulhat az ő segédlete nélkül. :) Ezt a gyereket nem kell kétszer kérdezni, hogy akar-e segíteni és esténként úgy kell bevonszolni a kocsiból a házba, mert nem érti, hogy már nem lehet tovább az állatoknál lenni. A vigasztalást az a diadal jelenti, ha este az ő általa gyűjtött tojásokból készül a vacsora. A nagyobbak, amint lehet, kilovagolnak a szüleikkel, hogy ellenőrizzék a ménest vagy a marhákat, cumisüvegből itathatják a kisebb állatokat, ápolják a beteg borjakat, megszámolják az állatokat, vagy pl. leolvassák a tehenek fülszámát. A még nagyobbak pedig traktort vezethetnek, bálázhatnak, kerítést építenek stb.

17_lo.JPG

A munka önbecsülésre és büszkeségre, alázatosságra, csapatmunkára tanít és arra, hogy segíteni jó. (A farmer gyerekek nem állnak tétlenül, ha pl. befagy az állatok itatójában a víz: akár hajmeresztő gyerekcsínyekhez is folyamodnak, mert keresnek mondjuk egy hosszabbítót, és anyuka hajsütővasával olvasztják fel a vizet a vödrökben. Ez csak egy példa egy "önéletrajzi kommentből".) Ráadásul a gyerek megtanulja, hogyan kezelje, ha utasítják valamire és pontos instrukciókat kap. Vagy azt, hogy vannak munkák, amit egyszerűen meg kell csinálni és azt, hogy mindenért meg kell dolgozni. Nyilván a farmer gyerekek is ágálnak sok minden ellen, hisz ők is csak „gyerekből vannak”. Az egyik kommentelő hét éves fia például utálta, ha utasították valamire. De a szülők azért is vele hozatták be a tojásokat, akkor is, ha több tört össze mint amennyi a konyhába megérkezett. Így aztán egy idő után megtanulta, mi a rend.

17_kids_on_a_fence.JPG

Ahogy az látszik, a nevelést a farmer szülők sem ússzák meg és ők is kénytelenek néha megbüntetni a gyerekeiket. Mit jelent náluk a büntetés? Például bogáncsszedést ollóval kesztyű nélkül. Ha a gyerekeket kérdezik, némelyiknek az a véleménye, hogy az iskola maga a pokol, mert 8 órát ott kell ülni, ahelyett, hogy az állatok körül lehessen lenni vagy kerítést lehessen építeni. De a legkínzóbb büntetés egyértelműen így hangzik: „Ma bent maradsz a házban!”

A myagventures.com is említ néhány tényt a farmer gyerekek életéről. Az biztos, hogy ha megkérdezik valamelyiktől, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?”, a válasz egyértelmű: „Farmer”. Így az is borítékolható, hogy MINDEN karácsonyi kívánságlista a farm körül forog. Tuti biztos továbbá, hogy anyuka nem fogja tudni megtanítani a gyereknek, hogy mi a rendes ruha és mi a játszós-/munkaruha. Egy idő után minden ruhadarab be lesz fogva a ház körül. Ha a gyerekek imádkoznak esténként, nem új mobiltelefont kérnek például, hanem esőt, jó termést, vagy jó egészséget az állatoknak. Biztos, hogy nem egyszer megkergetik őket a tyúkok, leesnek a lóról/fáról/traktorról/pótkocsiról, megrúgja őket egy tehén, megvágja a szöges drót, megrázza a villanypásztor. Biztos, hogy az ő szüleik lesznek a legmenőbbek az osztályban. Apuka egész nap cowboyként nyargalászik és ők érzik magukat a világ legboldogabb gyerekének, mikor annak ölében ülve vezethetik a traktort. Anyuka pedig biztos, hogy a világ legjobb szakácsa, aki mellesleg minden sebre és horzsolásra tud valami gyógyírt, minden ruhából kiszedi az olajfoltot és persze remekül tereli a marhákat, vagy rakja fel kocsira a szalmabálákat is. 15 éves korára egy farmer gyereke szemre megmondja, hogy melyik állat vemhes, vagy beteg, több állat születését látta, mint bármelyik kortársa. Tud traktort és terepjárót vezetni és kiismeri magát a gyógyszerek és permetszerek között.

Végül mi lesz a bizonyíték arra, hogy ilyen élményekben gazdagon nevelkedett valaki? Az, hogy az érettségis, szalagavatós vagy éppen diplomaosztós képeken biztos, hogy lesz legalább egy traktor, állat, gumicsizma vagy munkás kabát. :)

 

Forrás és képek: beefmagazine.com, myagventures.com, southeastfarmpress.com, thesagebrushsea.com, blog.fastline.com, nature.org

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is! A megosztásnak is nagyon örülünk persze.

 

Utazz velünk tovább:

Gyereknap a gyermekmunka országában

Ünnepeljünk bikiniben!

Gyereknap Palesztinában

Gyereknap az elkényeztetett és egyke gyerekek földjén

Olvass és (sz)épülj! - Már nálunk is tudsz könyveket vásárolni!

„Lázadó hangulatban voltam. Piros zoknit húztam.”(Adrian Mole) – Avagy az angol iskolai egyenruhákról

Fogzás a Föld körül

„Csavard fel a szőnyeget!” - Szobatisztaságra nevelés különféle kultúrákban

Az evőpálcika használata – Mikor és hogyan tanulják meg az ázsiai gyerekek az evőpálcika használatát?

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

iskola állatok cowboy farm gyermekmunka Amerika