2016. ápr 11.

Ünnepeljünk bikiniben!

írta: Tanczer Viki
Ünnepeljünk bikiniben!

Április 12-én Haitin és Bolíviában tartanak gyereknapot. Az eheti posztok így ezekről az országokról szólnak majd. Az első felköszöntés során meleg helyre utazunk, úgyhogy naptej és fürdőruha legyen mindenkinél! Hip-hip-hurrá, Haiti!!! :)

Haiti egy karib tengeri ország, Jamaikával, Dominikai Köztársasággal és Puerto Rico-val egy tengelyen. 1492-ben Kolombusz Kristóf itt horgonyzott le először. A katonai diktatúrák teljesen tönkretették gazdaságát, 2010-ben pedig egy erős földrengés is hatalmas károkat okozott az országban.

Az ottani egészségügyi minisztérium szerint az évi átlagkereset 100 és 400 USD között mozog, ezzel Haiti a világ harmadik legszegényebb, és a nyugati félteke legszegényebb országa. A gyermekek alultápláltsága és a csecsemőhalandóság magas, sokszor emiatt a gyerekek 2-3 éves korukig nem is kapnak nevet. Az UNICEF forrásai szerint a tiszta ivóvíz, a csatornázás hiányában nagyon magas a kolerás megbetegedések száma, ezért szorgalmazzák többek között, hogy az anyukák ameddig csak lehet, szoptassák babáikat.

Haitin nagyon magas az írástudatlanság, a lakosság majdnem felét érinti a probléma. Másképp kifejezve: a rossz oktatási feltételek miatt minden harmadik gyerek kimarad az iskolából. Mindez sokszor azért alakul így, mert nincs elég pad (WC vagy latrina pláne nincs), vagy nincs tető az istállókból kialakított iskola felett és ha esik az eső, nem mindenki tud behúzódni pl. a templom épületébe. Akinek nem jut fedett hely, hazamegy, ami naponta akár 2x90 perc gyaloglást is jelenthet egy kisgyereknek. Ha a családok meg tudják oldani, átküldik a gyerekeket távolabbi városokba tanulni és rokonoknál lakni. A nemzetközi segélyszervezetek és a helyi közösségek összefogásának köszönhetően azonban sokat javul a gyermekek beiskolázása.

16_haiti_iskola2.jpg

Ha valahol sikerül felépíteni egy iskolát, ugrásszerűen megnő a beiratkozott gyerekek száma.

Ellentmondásos viszont, hogy az országban szinte csak magániskolák működnek és a tandíj nagyon magas az ottani fizetésekhez képest. Emiatt a szülők nagy áldozatokat vállalnak, hogy gyerekeik tanulhassanak. Mint például a képen szereplő Rose Matrie szülei is, akik a CNN cikke szerint nagy nehézségek árán tudják csak előteremteni 5 gyermekük számára a tandíjat. Mindezek ellenére akkor is minden napra beszerzik Rose számára a krétát, amivel a házuk falára erősített táblánál oldja meg a házi feladatát délutánonként.

16_haiti_rose6.jpg

A különös helyre felszerelt táblának másodlagos funkciója is van: eltakarja a repedést a ház falán. De mindez Rose-t nem tarja vissza, büszkén viseli iskolai egyenruháját, hajában az ahhoz tartozó szalagot, fekete cipőjét és meg van győződve arról, hogy gyönyörű. :)

Valamint arról is, hogy érdemes tanulnia, mert így egy nagyobb iskolába kerülve továbbtanulhat.

A keresgélés során találtam egy haiti születésű híres embert, mégpedig Wyclef Jean-t, aki az Egyesült Államokban a Fugees együttes tagjaként vált híressé. Aki sokat nézett zenecsatornát a 90-es években, annak a klipből ismerős lehet.

16_fugees.jpg

Fugees: "Killing me softly"

A bigthink.com videójában felidéz néhány gyerekkori emléket. Amikor ő még Haitin lakott, szegény körülmények között élt a családja egy vidéki faluban. Nem volt áram és emlékei szerint sok dob és ritmushangszer volt fellelhető, lévén a zene a közösség egyik fontos összekötő kapocsa. Nagymamája minden vasárnap adott nekik aprópénzt, hogy a mise után vehessenek maguknak édességet. Érdekesnek találja, hogy akármilyen szegények is voltak, a vasárnapi édességre mindig kerített a nagymama valahonnan pénzt. Miután New Yorkba költöztek, megtanult angolul, és bár a korábban az iskolában tanult franciát elfelejtette, a kreol nyelvet mindmáig beszéli. Mindez annak köszönhető, hogy a családi ház a kreol kultúrát erősen őrzi. Az anyuka által felállított szabály a következő: „A házon kívül olyan amerikai lehetsz, amilyen akarsz, de itthon haiti vagy. Haiti ételt eszel, kreolul beszélsz és haiti zenét hallgatsz.” Punktum.

Végül következzék néhány gyerekjáték Haitiról. Az alábbi videó egy "Oscelet" nevű kavicsjátékot mutat be. A kislány öt kavicsot helyez a padlóra és egyet feldob. A lényeg, hogy a feldobott kavicsot a feldobó kézzel el kell kapni és míg a kavics a levegőben van, ugyanazzal a kézzel minél többet össze kell szedni a padlóról is.

 A következő vidám tapsjátékhoz négy ember és nagyfokú koncentráció szükséges.

Érdemes lehet ez utóbbit felnőttként is kipróbálni. Főleg ebédszünet után kávé helyett tutira felpörgeti a hangulatot és az agyat.

Üdvözletünket küldjük tehát a Haitin élő gyerekeknek! Boldog gyereknapot! :)

 

Források:

wikipedia, cnn.com, youtube.com, bigthink.com, compassion.com, haitihealthministries.org

 

Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

 

További érdekes cikkek:

Gyereknap Palesztinában

Gyereknap az elkényeztetett és egyke gyerekek földjén

Olvass és (sz)épülj! - Már nálunk is tudsz könyveket vásárolni!

„Lázadó hangulatban voltam. Piros zoknit húztam.”(Adrian Mole) – Avagy az angol iskolai egyenruhákról

Fogzás a Föld körül

„Csavard fel a szőnyeget!” - Szobatisztaságra nevelés különféle kultúrákban

Az evőpálcika használata – Mikor és hogyan tanulják meg az ázsiai gyerekek az evőpálcika használatát?

Kisbaba fürdetés francia módra - Sonia Rochel újszülött gondozó által

„Nem úgy fürdik mint a cica...” - Fürdetés a Föld körül

Szólj hozzá

oktatás játék gyermeknap Haiti