2016. már 17.

Üdvözlet, kedves bangladesi gyerekek! – Gyereknap a Bengáli-öböl partján

írta: Tanczer Viki
Üdvözlet, kedves bangladesi gyerekek! – Gyereknap a Bengáli-öböl partján

Sokáig nem tudtam, hogy a világ a gyermeknapot nem csak május utolsó vasárnapján ünnepli.

Az 1954-es ENSZ közgyűlés javaslata óta minden ország egy általa szabadon megválasztott napon tiszteleghet a gyermekek előtt. Jól is van ez így, mert így legalább egész évben lehet őket ünnepelni! :) A Gyerekek a Föld körül megpróbál ezekkel a jeles napokkal lépést tartani és nyúlfarknyi betekintést adni az éppen soron következő ország gyermektársadalmába.

Március 17-én Bangladesen a sor.

8_cd_bangladesh.jpg

Jó, jó, de hol van Banglades? Indiától keletre, Mianmartól nyugatra és három folyó alkotja itt a világ legnagyobb delta torkolatát. Az UNICEF weboldala szerint ebben a termékeny talajú, de ciklonoktól és áradásoktól sújtott országban közel 150 millió ember él és ennek 40%-a gyermek. A társadalom nagy része vidéken szegénységben él, vagy beköltözött a nagyobb városokba és sokuk, jobb híján, slum-okban lakik. A növekvő árak mellett a lakosság majdnem 45%-a napi 1,25 dollárból él. És hogyan él a gyermekek nagy része? Hétből négy gyereknek általában nem jut tiszta víz, élelem, egészségügyi ellátás, oktatás vagy nincs fedél a feje felett. Nagyon magas a gyermekházasság, -csempészet és a gyermekmunka aránya. Banglades ráadásul a világ többi országához képest messze lemarad a gyermekszületések regisztrálásában, ami a fentebb említett problémák elleni küzdelmet nagyban megnehezíti. Az ország fővárosában, Dhaka-ban különösen rossz körülmények között élnek az utcagyerekek, akiknek vajmi kevés esélyük van, hogy a gyermekkorban kezdődő kizsákmányolás helyett egyszerűen csak gyerekek lehessenek.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha a gyermeknap fogalmát nem nagyon ismerik. Mindazonáltal nemzetközi szervezetek, cégek és alapítványok évről évre próbálnak tenni a problémák ellen és megpróbálják a gyermeknap népszerűsítésén keresztül felhívni a figyelmet a gyermekek jogaira.

Az alábbi videó a Samsung egyik gyermeknapi megmozdulását mutatja be Bangladesben. Olyan gyerekeket ajándékoznak meg tortával és játékokkal, akik azt se tudják, hogy hány évesek vagy mikor születtek. De azt sem, hogy a születésnapot újra és újra meg lehet ünnepelni, az nem egy egyszeri esemény volt, „amikor gyerekek voltak”.

A Gyerekek a Föld körül az alábbi videóval köszönti őket a Bengáli-öböl partján! Hip-hip-hurrá! :)

 

 

Forrás és kép:

jaago.com, unicef.org, wikipedia, dhakatribune.com

 

 Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

 

Szólj hozzá

gyermeknap Banglades