2016. már 07.

„Nem úgy fürdik mint a cica...” - Fürdetés a Föld körül

írta: Tanczer Viki
„Nem úgy fürdik mint a cica...” - Fürdetés a Föld körül

Ki gondolta volna, hogy a babák fürdetése kapcsán is érdemes kicsit körbejárni a világot!

Pár napja Sonia Rochel francia újszülött gondozóról írtam itt, aki speciális technikát dolgozott ki, hogy fürdetés során megajándékozza a legkisebbeket az anyaméh megnyugtató hangulatával, érzésével. A keresgélés során további érdekes videókra bukkantam a világ minden tájáról. Lássuk, mennyire különböznek a fürdetési technikák világszerte.

5_kacsa.JPG

Babaúszás Szingapúrban

Az alábbi videó inkább babaúszásról mint fürdetésről szól, de bemutatja, hogyan történik mindez Szingapúrban. A hat hónapos hármas ikrek gondozói biztosra mennek: fürdés előtt megetetik a babákat, hogy azok teljes mértékben a víz élvezetére tudjanak figyelni. Aztán „gumifecske” felkap, és bemelegítés után csobbannak is a lurkók a vízbe. Ebben eddig nincs is semmi különös, DE a gyerekek a nyakuk körül úszógumit viselnek! Érdekes megoldás és egyik sem bőgicsél, hogy nem jó a vízben.

India

Európai ember számára elsőre furcsa megoldásnak tűnik, hogy a csecsemőket az anyukák a saját lábszárukra fektetve, a földön ülve fürdetik. Végül is nem is olyan rossz megoldás, valószínűleg nem izgulnak sokat amiatt, hogy leejtik a babát. Pedig végig vannak kenve rendesen olajokkal, tisztított vajjal (ghee). Hozzájuk képest egy angolna olyan mint a smirgli... Ráadásul mindezt a masszázst a babák reggel és este is élvezhetik.

Itt hasonló a technika, csak együtt fürdetik az anyukák a babákat a szabadban. Igazi közösségi esemény.

Nigéria

A következő videó a nigériai tradicionális kókuszolajos fürdetést mutatja be. Főhősünk négy napos és 2-3 napig fog a képeken látható fürdetésben részesülni, hogy jó illatú legyen. Ez leveszi róla a rontást, elűzi a rossz szellemeket, ami a gyermek jövőjére nézve nagyon fontos a hiedelmek szerint. A babát a „nagyanyának” nevezett idősebb hölgy, hasonlóan az indiai megoldáshoz, a combjain tartja, ő maga a kád szélén ül. Először megmossa a baba haját, lemossa a testét, ezután keni be kókuszolajjal. Érdekes, hogy nem foglalkoznak a köldökcsonkkal, azt víz és olaj éri. 7:50 és 8:40 között láthatóak speciális, tradicionális fogások. A babát párszor feldobják, karjainál fogva kicsit meghimbálják, hogy erős legyen. Aztán hasra fordítják, karjait óvatosan hátrahúzzák, hogy férjhez menjen, végül a popsiját is megpaskolják, hogy szép feneke legyen. :) Szárítkozás után a baba egész testét szőlőmag olajjal kenik be, beleértve a haját is. Aztán már csak az öltözés és a fésülködés van hátra.

Kína

Egy videó tanúsága szerint a szingapúrihoz hasonló módszerrel fürdetik a babákat Kínában is. Legalábbis egyes kórházakban. Az anyukák levetkőztetik a babákat, bekenik őket, felhelyezik a nyakukra az úszógumit, majd járókához hasonló zacskóval bélelt medencébe teszik őket. A nyakukat további textilpelussal támasztják ki. Némelyek annyira ellazulnak, hogy be is szunynak a lebegés közben.

 

A legérdekesebb az egészben, hogy gyereksírást szinte alig lehet hallani a videókon. A babák élvezik a gondoskodást, a simogatást, a meleg vizet, a lubickolást, akárhogy is történjen.

Ezek szerint otthon is lehet szeretni a strandot. Pedig ott még bambi se kapható.

 

 Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

 

További érdekességek:

Kisbaba fürdetés francia módra - Sonia Rochel újszülött gondozó által

Az evőpálcika használata – Mikor és hogyan tanulják meg az ázsiai gyerekek az evőpálcika használatát?

A színek ausztrál csodagyereke: Aelita Andre

Mit esznek a gyerekek Brazíliában?

Szólj hozzá

fürdés csecsemők Kína India Franciaország Szingapúr Nigéria