2016. jan 20.

Mit esznek a gyerekek Brazíliában?

írta: Tanczer Viki
Mit esznek a gyerekek Brazíliában?

A szembe-szomszédunk egy félbrazil család. Az anyuka egy beszédes, barátságos brazil hölgy, az apuka osztrák és gitározni szeret, a kislányuk pedig egy aprócska lányka, aki meg van őrülve a Jégvarázs-ért és a plüsskutyákért. Ezen egyszerű oknál fogva kezdjük a világjárást Brazíliában.

Amikor a mi kislányunk megszületett, pár nappal később kedves szomszédaink átkopogtak, hogy gratuláljanak. Kezükben pedig egy tál meleg, kókusztejben főtt, fehér kukoricából készült tejbe-kukorica volt. Tejfakasztó étek, bővelkedik kalóriában és nagyon jó illata van. Ez volt az első találkozásom a brazil konyhával.

A neten tovább böngésztem, hogy mi mindent esznek még a brazil gyerekek és egy New York Times cikk, valamint néhány blogbejegyzés segítségével fogjuk felgöngyölíteni a témát.

Kuba, Brazília és más latin-amerikai országokban nem ritka, hogy tejes kávét kapnak a gyerekek reggelire. Sok brazil szülő úgy gondolja, hogy a kávé vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, és hogy kis mennyiségben, tejjel elkeverve segít koncentrálni az iskolában. A tejes kávéhoz sonkát sajtot és vajas kenyeret esznek. Egy másik fajta reggeli a csokis tej, kiegészítve müzlivel. Banános sütit és fehér lisztből készült édes zsömlefélét (bisnaguinha) is esznek hozzá krémsajttal (requeijão).

Ha vacsoráról van szó, a nagyobb városokban a nap bármely szakában, akár késő esti órákban is lehet látni gyerekeket szüleikkel az éttermekben. Mivel a hosszú közös étkezés, ilyen formában, vagy otthon, a kultúra szerves része, a gyerekek hamar megtanulják, hogy hogyan kell viselkedni az asztalnál.

Brazília 2003-ban indított programot a gyermekéhezés ellen, így azóta minden iskolás gyereknek ingyen jár a napi meleg étel. Az iskoláknak lehetőség szerint a helyi termelők szezonális alapanyagait kell előnyben részesíteniük, hogy mindig friss étel kerüljön az asztalra. Egy átlagos ebéd rizst tartalmaz, babot, tojást vagy halat, zöldségeket pl. káposztát vagy krumplit. Ehhez gyümölcsöt, vagy friss gyümölcslevet (ananász, passion fruit) fogyasztanak a gyerekek.

2_brazil_reggeli.jpg

Mára ennyi. További szomszédolásaink alkalmával megpróbálok még további információkra szert tenni. És főleg megtudni a kókusztejes tejbe-kukorica igazi receptjét. Olá!

 

Forrás:

nytimes.com

maria-brazil.org

unpackingschoollunch.wordpress.com

 

 Köszönjük a látogatást! Ha tetszik a blog, lájkolj minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá

reggeli étel vacsora Brazília